Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Így használjuk a piros színt a lakásban

Így használjuk a piros színt a lakásban

Szép Házak
A piros szín mellett nem tudunk elsétálni. Vonzza a tekintetet, gyorsan feltűnik és azt a bútort vagy felületet biztosan megjegyezzük, ami pirosban pompázik. Ennek ellenére ritkán használjuk a lakásban, pedig előnyeit érdemes otthonunk javára fordítani.
Hogy mi szól a piros mellett? Élénkebbé, meleg hatásúvá varázsolja az enteriőrt, sőt, mintha a textilek tapintása is más lenne a piros színtől. Az unalom, a depresszió ellen hat, különlegessé tesz, és ha jól párosítjuk más színekkel, üdeséget hoz a környezetünkbe. A piros inkább a modern lakások színe, mint a klasszikus vagy country stílusúaké. Csupán egy dologtól kell óvakodnunk – mint mindig – kerüljük a túlzásokat.

Piros a bútorokon


Ebben a nappaliban remekül működik a piros szín, pedig nem spóroltak vele. A siker titka, a pirost kiegészítő semleges színek: a szürke, a fehér és a natúr fa szín, illetve a berendezési tárgyak egyszerű formája. A látvány hangulatos és egyáltalán nem bonyolult vagy zavaros. A fal előtti panel merész piros borítást kapott, melynek textil berakása a függöny mintáival egyezik. A piros kanapé és a kisbútorok, kiegészítők sem tűnnek mesterkéltnek. A fal és a szőnyeg színe egyforma, ahogy a parketta és az asztalok színe is azonos, így a piros a legjobb keretek közé került, a siker garantált.


A fehér háttér elé állított fotel huzata igazi telitalálat. Inkább kellemes, mint feltűnő látványt nyújt, hála a fehér mintáknak. A fehér és a piros párosítása egyébként nagyon hatásos és rendkívül hangulatos, de ügyelnünk kell az arányokra.


Ha nagyon semlegesnek, szinte más unalmasnak érezzük a szobát, akkor feldobhatjuk a látványt egyetlen piros bútorral, például egy fotellel. A fehér, szürke, natúr és némi fekete színvilág egészen másnak látszik a piros fotellel, mint nélküle.


Piros a falon


Ha idegenkedünk attól, hogy a falat vagy egy falszakaszt pirosra fessünk, válasszunk olyan tapétát, melynek piros a mintája. Vegyük észre, hogy ebben az enteriőrben szintén csak egy színt használnak nagy felületen a piros mellett. Nem feltétlenül kell a fehérhez ragaszkodnunk, de a piroshoz ne válasszunk még egy markáns, telt színt vagy tónust. Emellett még bejöhet egy-egy szín, de csak minimális mennyiségben. Itt a fehérrel és a mahagónival teremtettek harmóniát. Sikerrel alkalmazhatjuk azt a trükköt is, ha piros mintás tapétával csak egyetlen falat borítunk, ezzel kiemelve a helyiségnek ezt a részét.


Piros a konyhában


A szabály ugyanaz, mint a többi helyiségben: visszafogott, semleges háttér, mely előtt a piros hűtő uralja a teret. Néhány piros kisbútor és kiegészítő még bőven belefér a képbe, ezekkel ne spóroljunk.


Azt mondják, hogy a piros étvágyserkentő hatással bír, így a konyhába, étkezőbe ajánlott kisebb-nagyobb felületen alkalmazni. A modern, piros konyhabútor a fekete hűtővel és a piros pulttal nagyon jó választás. Ehhez kötelező a fehér munkapult.


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK