Lakberendezés
Lakberendezés  »  Lakberendezési tippek  »  Színek a konyhában

Színek a konyhában

Szép Házak
Kardinális kérdés a konyha felújításakor vagy az új konyha berendezésekor, hogy milyen színekkel teremtsünk megfelelő összhangot. Miképpen rímelhet egymásra a burkolat, a falak, a bútorok és a kiegészítők színvilága?

Tanácsok a konyhai falak színéhez, felületeihez


A konyhában a fal festése a legegyszerűbb és leginkább gazdaságos megoldás, hacsak nem ragaszkodunk valamiféle különleges felülethez. A festék kiválasztásánál elsődleges szempont a moshatóság legyen. A mennyezetnek nem kell feltétlenül fehérnek lennie, a fal színénél kicsit halványabb árnyalat sokkal izgalmasabb.

Ugyancsak látványos a pácolt faburkolat, mely látni engedi a fa erezetét. Ez különösen meleggé varázsolj a konyhát és country vagy klasszikus stílusú konyhákban mutat jól. Az erőteljes telt színek szintén meleg hatásúak, a hideg árnyalatok nyugtatóak, a nyomatok és a minták élénkké, vidámmá teszik a teret. Ha kételkedünk a kiválasztott színben vagy mintában, a festéket vagy a falburkoló anyagot (tapétát, lambériát) vigyük fel egy nagyobb kartonlapra és akasszuk a falra. Figyeljük meg napközben, természetes fénynél, majd este, mesterséges fényviszonyok között. A végleges döntés előtt hagyjuk a falon a mintát és éljünk vele együtt egy hétig. A harmonikus összhatáshoz olyan színt és felületet válasszunk, mely a konyhába nyíló többi helyiséggel is összhangban van.

Ötletek színválasztáshoz


A modern berendezés jól összefér az élénk színekkel. A fehér falat tehetjük érdekessé és egyedivé, ha egyes részeit élénk színekkel átfestjük.


A minimalizmus ridegségét oldják az erős mályvaszínben pompázó székek és az ugyanilyen tónusúra festett falrész. Ezt a színt különösen jól kiemeli a fehér bútorozás és a szürke dekorbeton pult.


A legegyszerűbb konyha is változatossá tehető. Ha a falakat vagy a bútorokat nem szeretnénk színesben tudni, a kisebb polcok, a textíliák még lehetnek élénk színűek.


Vonzó részlet a modern konyhában az égkék színűre festett háttér, melynek tisztaságáról az ideragasztott, összefüggő üvegborítás gondoskodik.


Uralja a konyhát a vibráló színben pompázó falrészlet, melyet az üvegborítás még csillogóvá is tesz. A látvány attól különösen hatásos, hogy a bútor hófehér, az eszközök pedig acélosan tündökölnek.


Kisméretű, sötét konyhában jó választás a napsárgára festett fal. A natúr fabútorokat a színes konyhai eszközök teszik változatossá.


Meleg, családias hangulatot kölcsönöz a térnek a terrakotta színűre festett fal, a pácolt fa és grafitszínű kő felületekkel. Ezt a színvilágot erősíti a penész zöldszínű tűzhely.


Változatossá teszi a konyha képét a tűzhely mögé művészi összevisszaságban felragaszott, mindenféle színű csempe. Ez a megoldás nagy felületen zavaros látványt mutat, de ha mértéket tartunk, különleges az összkép.


Merész húzás a konyha falára mintákat festeni, ugyanakkor a hatás különleges és egyedi. Ugyanezt elérhetjük, ha a kevésbé kényes felületekre tapétát ragasztunk. Bátran térjünk el a megszokott dolgoktól – ez a siker egyik kulcsa.


Amikor a bútor színes. Ha ugyanis a falat vagy a burkolatokat nem szeretnénk színezni, tegyük ezt nyugodtan a berendezéssel.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK