Design
Design  »  Bútor / tárgy  »  Töltsd le a gyerekszobát!
Bútor / tárgy

Töltsd le a gyerekszobát!

Promóció
A Download Design kezdeményezés célja, hogy a felhasználó az open design szellemében olyan ingyenesen letölthető design bútor gyártmányrajzokhoz / kiviteli tervekhez jusson, amelyek magyar asztalosipari körülmények között könnyen megvalósíthatók és meg is fizethetők.
A széles összefogással megvalósuló projekt elindítója és kurátora Halasi Rita Mária, designszakértő. Állandó együttműködő partnerei a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Bútorszövetség és a Construma–OtthonDesign kiállítás. A Download Design népszerűségét a honlapon , www.downloaddesign.hu, nyomon követhető több ezer letöltés és like egyértelműen igazolja. A projekt fókuszába idén a 6-12 éves, kisiskolás korosztály került, innen az aktuális Download Design Kid elnevezés. A Construma-OtthonDesign kiállításon 13 új designbútor debütál. 


Az internet alapvető kulturális és gazdasági változásokat idézett elő a világunkban. Merőben új gazdasági modellek jöttek létre, kiépült a digitális gazdaság, és az úgynevezett digitális natívként született Y és Z generáció (Google generáció) teljesen másként fogyaszt, mint ahogy azt a szüleik tették. Számukra az első pillanattól fogva természetes, hogy mindaz az információ és tartalom, ami még nem is olyan rég exkluzívnak számított, és fizetni kellett érte, mára ingyenessé és egy gombnyomásra elérhetővé vált.


A három éve indult Download Design kezdeményezés a fenti jelenségekre ad válaszokat a sharing economy, vagyis a megosztáson alapuló gazdaság modelljét alkalmazva. Ez a sikeres és friss szemléletű kísérleti projekt egyrészt számos ágazati anomáliára, faipari, bútoripari problémára próbál megoldást találni, másrészt a nagyközönséghez szól, s mindenki számára elérhetővé szeretné tenni a minőségi design bútorokat.  A Download Design, mint ahogy a neve is mutatja, internetről ingyenesen letölthető gyártmányrajzokat, bútorterveket kínál bárki számára. A tervezési kiírásban kb. 50 ezer forintban maximalizáltuk a bútorok anyagköltségét, de számos olyan tárgy van, amelynél ez az összeg jóval alacsonyabb. A projekt évről-évre új tematikával jelentkezik és egyre ötletesebb, ugyanakkor érettebb tervezői szemléletet tükröző bútorok születnek. A 2015-ös indulás témája az első otthon volt; így a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói az önálló életük megkezdéséhez terveztek bútorokat. Tavaly az első gyerek érkezése került a fókuszba Download Design Baby címmel és 11 tárggyal bővült tovább a Download Design bútorportfólió. 


2017-ben a 6-12 éves korosztály igényeire koncentráltunk, vagyis gyerekbútorok készültek kisiskolások számára. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen féléves kurzus keretében megvalósuló projekt tematikája szerint a hallgatók három helyzetre tervezhettek bútort: pihenő térbe játékra és relaxálásra alkalmas mobíliákat; tanuló térbe a különféle tanulási helyzeteket és típusokat segítő bútorokat, illetve  tároláshoz olyan bútorrendszereket, amelyek flexibilisek, multifunkcionálisak és modulárisak.  Az idei termésben az egészségesebb tanulási pozíciót támogató, úgynevezett álló íróasztal, mennyezetre rögzíthető hajóhinta, a bekuckózáshoz védett környezetet biztosító gyerekkanapé, a terepasztalként is funkcionáló iker-íróasztal és a lépcső formájú tárolórendszer-ülőbútor egyként megtalálható. Számos progresszív és komplex bútortípus született, amelyek előképeit a hagyományos gyerekbútor kínálatban hiába is keresnénk.


A Download Design bútorok megvalósulását minden évben asztalosipari konzulensek és egyben kivitelezők segítik, akik a Bútorszövetség tagjai közül kerülnek ki. Az eredmény évről-évre a Construma–OtthonDesign kiállításon debütál. A legnépszerűbb darabokat like-olni lehet a háromnyelvű honlapon és a like-ok, illetve a letöltések száma a bútor sikerességének elvitathatatlan fokmérője.


A projekt lényege a helyi erőforrások kihasználása és a mikrovállalkozások támogatása.  A diákoknak olyan technológiákban és alapanyagokban kell gondolkodniuk, amelyek ma Magyarországon, bárhol is élünk, néhány kilométeres körzetben elérhetők, megtalálhatók. Tehát a Download Design bútorok ingyenesen letölthető gyártmánytervei alapján akár a szomszédban lévő asztalosnál is megvalósítható az adott bútort, sőt számos darab akár egy otthoni műhelyben is elkészíthető. A lokális szemlélet mellett a környezettudatosság is alapvető szempont. Vagyis kevesebb szemetet termelünk, kevésbé terheljük a környezetünket, pénzt spórolunk, ha a helyben lévő lehetőségekre, forrásokra támaszkodunk. A Download Design bútoroknál nincs marketing- és csomagolóanyag költség, tervezési díj, értékesítői haszonkulcs és minimális a szállítási költség is. Mindennek köszönhetően ezek a bútorok racionális áron valósíthatók meg, gyakorlatilag két tétellel kell számolni: a bútorok anyagköltségével és az asztalos munkadíjával.


A Download Design projekt kohéziós ereje a megosztás és az együttműködés eszméje. Annak a reménye, hogy ha a tudást, a know how-t demokratizáljuk és az eddigieknél jóval hatékonyabban próbáljuk meg elosztani, talán egy jobban működő világot tudunk teremteni és az együttműködéssel egyértelműen mindenki nyer.

Weboldal:
www.downloaddesign.hu

Helyszín:
Construma OtthonDesign szakkiállítás és vásár; G pavilon, 503B stand (60 m²)
Időpont: 2017. április 5-9.  (szerda-szombat 9:00-18:00; vasárnap 9:00-17:00)

Együttműködő partnerek
Halasi Rita Mária
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem
Bútorszövetség
Hungexpo, Construma–OtthonDesign szakkiállítás

Projektvezető–kurátor
Halasi Rita Mária (designszakértő)

Témavezető tanárok (bútortervezés)
Juhász István (DLA, egyetemi adjunktus, MOME)
Kerékgyártó András (egyetemi tanársegéd, MOME)
Halasi Rita Mária (designszakértő)

Bútortervezők (MOME Design Intézet és Építészeti Intézet hallgatói)
Barbarics Enikő, Barna Csaba, Barna Máté, Battai Hajnalka, Féja Dorottya, Hegyesi Márton, Kákóczki Fanni, Kurdi Szilvia, Németh Dóra, Péni Brigitta, Santana Diána, Schmidt Márti, Tibori Dorottya

Asztalosipari konzulensek, kivitelezők
Ertl Faipari Kft., Fagusz Faipari Kft., Futurus Műhely, Garzon Bútor Zrt., Kanizsa Trend Kft., Karrier Bútor Kft., Nyír-Demonich Zrt., Ricco Mobili Kft.

Arculattervezők (MOME hallgatók)
Boromissza Katalin és Császár Adrienn

Fotós: Fövenyi Sándor

Címkék: 


KATEGÓRIÁK