Design
Design  »  Családi ház  »  Családi ház a Karib-tengernél
Családi ház

Családi ház a Karib-tengernél

Élménydesigner
Miamitól egy ugrásra épült ez a minden részletében tökéletes és látványos családi ház, melynek tervezése némi építészeti bravúrt kívánt meg alkotóitól.
Biscayne Bay szigetei Miami közelében találhatók, onnan könnyen megközelíthetők. A szigetek legfontosabb települése Coral Gables, az itteni vízparti telkek felkapott helynek számítanak a floridai felső középosztálybeli polgárok körében. Szinte minden lakó saját jachttal vagy legalább egy kényelmes méretű motorcsónakkal rendelkezik, így egy eldugott nyaralóhely nyugalmát ötvözheti a nyüzsgő nagyvárosi léttel.

A tengerre néző üveg homlokzat (Fotó: Robin Hill)

A zárt, utcára néző front

A szigetre Miamiból kishajó közlekedik, illetve a helyiek privát jachtjai

Az egyik telken épült fel 2012-ben a Touzet Studio-ban tervezett családi ház, melynek tulajdonosa határozott elképzelésekkel kereste fel az iroda építész csapatát. Modern, design elemekkel is kiegészített házat akart, olyat, amely más, mint a többi. Elege volt a parti házak jellegzetes, kicsit mexikói, kicsit mediterrán, kicsit amerikai kavalkádjából. Ragaszkodott azonban a megújuló energiaforrások használatához, melyek közül a napenergia hasznosítása tűnt a leginkább megvalósíthatónak. Csakhogy az építési szabályok Miamiban és környékén rendkívül szigorúak. Az egységes utcakép és partvonal érdekében az épületek látványa és színe nem nagyon térhet el egymástól, gyakorlatilag típusházakat terveznek errefelé, minimális eltéréssel. Némi kompromisszum árán, de a terveket elfogadta a megbízó és a hatóságok is rábólintottak, így megépülhetett a háromszintes, lapos tetős – ezért ment egyébként a legtöbb harc – üvegezett homlokzatú családi ház.

A tengerre néző, apró tetőterasz

A tájolásnak és az árnyat adó növényzetnek hála a legforróbb napokon is kellemes
a hőmérséklet a teraszon és a nappaliban

Az utcafront felé szinte tökéletesen zárt épület diszkréten bújik meg a pálmafák tövében. A mészkőborítás elfogadott a környéken, ezzel nem volt vita, azonban a part felé nyitott homlokzat és a tető annál több fejtörést okozott, végül mégis csak megvalósulhatott. A tető fotovoltaikus borítást kapott, így az épület energiaigényének jelentős részét a napenergia fedezi. A jól megtervezett szellőzés és a szerencsés tájolás, valamint a természetes árnyékok még a legforróbb napokon is kellemes belső hőmérsékletet biztosítanak.

Az étkező és a veranda design bútorai olasz és dán tervezők munkája

Látványos, falba épített borhűtő az étkezőben

A nappaliból a szomszédos szigetekre és Miami belvárosára nyílik kilátás

A berendezést illetően a tulajdonos és családja ragaszkodtak a 20. század végének és a 21. század elejének legmodernebb design tárgyaihoz: számos darab olasz és dán bútortervezők munkája. Ezeket azonban remek stílusérzékkel variálták modern mexikói bútorokkal és kiegészítőkkel.

Címkék: 


KATEGÓRIÁK