Design
Design  »  Családi ház  »  Faház az erdő szélén
Családi ház

Faház az erdő szélén

Kollár Franciska
 
2012. január 9.
A Hopkins & Porter iroda építésze, Kai Tong tervei alapján alakították át a faházat, amely Potomacban, Marylandben található. A belső tér kialakításáért Barbara Hawthorn belsőépítész volt felelős. A terv az eredeti hangulat megőrzése volt modern eszközökkel vegyítve.
A Hopkins & Porter építész iroda és Barbara Hawthorn közös projektje a lelakott faház újraértelmezése modern formában. Ez a rendkívül nemes adottságokkal rendelkező erdei ház kívülről úgy néz ki, mintha egy egyszerű nyaraló ház lenne, de ha betekintünk az enteriőrjeibe, mindjárt szembesülünk, hogy milyen izgalmas stílust kapott a ház. A fény elárasztja a belső tereket.

A ház külső homlokzata

A tulajdonosok elképzelése az volt, hogy megtartsák a ház eredeti hangulatát, viszont mindezt modern 21. századi elemekkel vegyítsék. A feladat egy teljes rekonstrukciós munka volt elejétől a végéig. Ez azt jelenti, hogy az egyes terek elrendezését újra kellett gondolni, valamint a belső és külső látványt össze kellett hangolni. Az enteriőröknek vissza kell köszönniük a külső homlokzaton is, amit nagyrészt üveg borít.

Kint és bent összemosódása

Az alsó szinten egy hatalmas nappali található, itt fogadják a nagyobb társaságokat a ház lakói. Ez az úgynevezett közösségi tér. Szintén ezen a szinten helyezkedik el a játszó szoba és a konyha az ebédlővel. Ezek a részek szinte összemosódnak, hiszen funkcionális szempontból ugyanaz a hivatásuk. A fókuszban a kandalló áll, e köré szerveződik minden berendezés a nappaliban. Ez a megoldás csupán a tulajdonos hóbortjából fakad, nincs különösebb jelentősége. A konyha éppen csak egy saroknyi helyet foglal a térből, innen pedig tökéletes rálátás nyílik a házat körülvevő természetre. Így közvetlen kapcsolat van a ház és környezete között. A hatalmas üvegfelületeknek köszönhető ez az adottság.

A nappali és az ebédlő közös térrészben

A faház külső homlokzata külsejében szinte teljesen érintetlenül maradt, néhány apróbb felújítási munkálatot kellett végezni. A bejárat helyét azonban meg kellett változtatni, az új változat edzett üvegből készült, a nappaliba totális belátással.

Konyhasarok ebédlő asztallal

A ház kecsessége abból adódik, ahogy együtt élnek a régmúlt kor adottságai és a modern jellemvonások. Hangsúlyossá válik a kontraszt a sötétebb és világosabb házrészek szétválásával. Ettől lesz az egész koncepció izgalmas, ahogy együtt él a naturális látvány a modern színkavalkáddal. Nem csak a színek állnak kontrasztban egymással, hanem az anyaghasználat is.

Az alsó szint összhatása a galériáról

A tér nyitottságát fokozza tovább a keret nélküli, hatalmas üvegfelület, ami a természet felé nyit, amiben nap, mint nap gyönyörködhetnek a ház lakói.  Bár a felújítás megkívánta az egyes helyiségek elkülönítését egymástól, mégsem támad bezártság érzete az embernek.

Egy csendes sarok az emeleten

A beltéri munkálatokat Barbara Hawthorn belsőépítész tervei alapján végezték, aki a kivitelezés első napjától kezdve egy hullámhosszon volt a megrendelőkkel és már előre realizálta, hogyan fogja megjeleníteni az elvárásokat. A tulajdonosoknak elsődleges szempont volt, hogy unokáik egy vidám, fiatalos környezetben érezzék magukat látogatásaik során. Jól szórakozzanak, mégis inspiratív közegben legyenek. A színekkel való játék, valamint a híres design bútorok elrendezése tökéletes választás, hogy ezeknek az elvárásoknak eleget tegyenek. A ház minden egyes részében fellelhetőek különböző gyermek bútorok. Az ebédlő asztal egy legömbölyített, fából készült, önálló „komplexum”, amit változatos design székek vesznek körül.

Füdőszoba az emeleten (Fotók: Kenneth M.)

A felső szinten egy galériaszerű, barátságos tetőtéri nappali helyezkedik el és a hálószobák. A fürdőszobában kőburkolatok keverednek a fenyőfával. A nyitott zuhanykabin töri meg egyedül a teret. Kai Tong, az építész több esetben is gondosan ügyelt a környezetvédelemre és a fenntarthatósági kérdésekre. Például az eső vizet elvezetik a tetőn keresztül, a réz eresz csatornákban, ezzel hűtve a házat a nyári hőségben. Ezzel a technikával nagyon rövid idő alatt kellemes klímát tudnak előállítani a házban.

További képekért kattintson ide!

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Terasz lakás Brazíliában
Fábio Galeazzo nem mindennapi látványt teremtett a brazíliai lakásban, ami egyszerre fényűző és naturális. Brazíliában található a lakás.


KATEGÓRIÁK