Design
Design  »  Családi ház  »  Garázsból családi ház Melbournben
Családi ház

Garázsból családi ház Melbournben

Élménydesigner
Mit tesz az építész, ha a méreteket illetően a lehetőségek korlátozottak, ám a feladat éppen ettől izgalmas? Medencés házat épít Melbourne szívében.
Az Andrew Maynard tervezte Vader House bizonyítja, hogy nincs olyan szűk hely, ahova ne lehetne jól kihasználható, sőt kellemes és látványos családi házat építeni. Melbourne kertvárosában, két családi ház között árválkodott az a telek, ahol egy használaton kívüli garázs várta sorsa jobbra fordulását. Az újdonsült tulajdonos és a tervező láttak benne fantáziát: a keskeny telek ellenére, némi bővítéssel átalakítható a régi épület. Nem is akárhogyan.

Egy térben a nappali a konyhával és a tető alatti galériával, de a belső terek szervesen kapcsolódnak a nyitott teraszhoz is

Csupán a hálószoba és a fürdő kaptak belső határoló falakat


A régi téglafalat részben meghagyták, részben lebontották és a kert felé tették nyitottá az épületet. A tető teljesen megújult: magasabb, szellősebb és dinamikusabb lett, helyet biztosítva a galériának, mely sokat segít az amúgy tágasnak nem mondható belső téren.

Minimalista berendezés loftos környezetben: szabadon hagyott téglafalak, dekorbeton, vas, acél és üveg. Az összhatás egyáltalán nem rideg, sokkal inkább otthonos és kellemes

Konyha-étkező minden négyzetcentiméterét kihasználták, zsúfoltságnak nyoma sincs


A csupaszon hagyott téglafalnak hála a loftos belső kialakítás tálcán kínálkozott, ehhez jól illenek a látható vas tartógerendák és a hatalmas üvegfelületek. Részben a rafinált térszerkezetnek, a falméretű ablakoknak és ajtóknak köszönhető, hogy fel sem tűnik: a ház alapterülete csupán 50 négyzetméter.

A régi födémet felfelé megnyitották, ettől a tér szellősebb. Az új tető dinamikus vonalvezetésű, alatta kapott helyet a galéria a dolgozószobával

A fürdőszoba szűkösségén segít a kertbe nyíló üvegfal


Az alsó szinten hosszúkás nappali található a konyhával, étkezővel egy légtérben, illetve a hálószoba a fürdővel, a galérián pedig a dolgozószoba. A terasz olyannyira a belső tér része, hogy a medence szinte belóg a nappaliba.

A hálószoba kicsi, éppen ezért a fürdőszobát tolóajtó választja el. A beépített szekrények sem foglalják feleslegesen a helyet


A laza térkapcsolatok, a nyitottság az év minden szakában lehetővé teszik a fény szabad áramlását. Hiába a rendkívül szűk telek és a szomszédos épületek falainak szinte nyomasztó közelsége, a Vader House sokkal inkább kelti a tágasság illúzióját.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Vidéki ház téli hangulatban
A San Lorenzo hegyvidéki pihenőhely egy különleges búvóhely a hideg téli időszakban. Mindenki álma egy otthonos kulcsosház, ahol ki lehet kapcsolni.
Tengerparti álomvilla
A Villa Amanzi luxus családi ház az Original Vision Ltd építész iroda egyik favoritja, amit a thaiföldi Phuket Kamala partjánál építettek fel.
Privát villa Phuket-en
A Samsara ház Phuket első olyan fejlesztése, amit valóban be is fejeztek. Az Original Vision építész iroda tervezte a különleges elképzelést és újítást.


KATEGÓRIÁK