Design
Design  »  Családi ház  »  Lakóház Berkshire-ben
Családi ház

Lakóház Berkshire-ben

Szép Házak
Adott a Temze parti, vidéki település, jellegzetes házaival és a gyönyörű tájjal. A kérdés, hogy a képletbe miként illeszthető be egy kortárs épület. Íme, a követésre méltó példa.
Gregory Philips építész és munkatársai megtalálták a megoldást és olyan, modern családi házat terveztek, mely tökéletes összeköttetésben áll természetes környezetével. A visszafogott, szinte már szerénynek mondható architektúra nagyvonalú, de arányos belső tereket takar, ahonnan páratlan kilátás nyílik a környékre. A körültekintő tájolásnak köszönhetően a természetes fény a reggeli óráktól az esti szürkület kezdetéig bevilágítja a belső tereket és hangsúlyosabbá teszi az enteriőrökben uralkodó anyagokat: a bazalt, mészkő és márvány felületeket, a tölgy, a bőr és a finom textiliák keverékét.

A ház egészére jellemző lenyűgöző térélmény mindjárt a bejáratnál kezdődik a dupla belmagassággal, majd rögtön a nappaliban folytatódik, ahol a hatalmas üvegfelületeken rácsodálkozhatunk a tájra. A berendezés modern és szellős, de semmiképpen sem nevezhető minimalistának. Christian Liaigre bútorai és kiegészítői hangulatossá varázsolják a helyiséget és jól illenek a leghangsúlyosabb dekorációhoz, a háttérként is szolgáló, az ablakon túl látható természethez.

A földszinti nappalihoz szervesen kapcsolódik a konyha és az étkező, ugyancsak üvegfalakkal övezve. Falak ugyan nem, de egy üvegfalú és tetejű folyosó elválasztja egymástól a funkcionálisan is elkülönülő tereket. Az emeletre vezető lépcső tetején egy kisebb, házi galériaként is szolgáló társalgó-nappali található és a nyitott folyosó, mely a háló- és fürdőszobákba, valamint a moziszobába vezet. Hagyományos ajtók helyett mindenhol falban futó tolóajtók zárják le a privát tereket.
A házhoz egy belső terasz is tartozik. Ez valójában a két épületrészt összekötő üvegfolyósóról közelíthető meg és a falak takarásában bújik, ahogy a terasztól kezdődő kis medence is. Az alig megmunkált bazaltfalon túl pedig kinyílik a kert, majd a ház körüli tágas, ligetes terület is bejárható innen.

Címkék: 


KATEGÓRIÁK