Design
Design  »  Családi ház  »  Modern lakás üvegfallal
Családi ház

Modern lakás üvegfallal

Élménydesigner
 
2012. május 30.
A régi lakás modern, élhető és látványos otthonná építése gyakran sarkallja a tervezőket némi kísérletezésre. Így alakult át a különleges ház.
Limpopo városa Dél-Afrikában a Baktérítőnél fekszik, ahol a nyári hőség alaposan próbára teszi az embert. A Nico van der Meulen Architects ügyfele elavult otthonának átalakítását bízta az iroda építészeire, azzal a kikötéssel, hogy az éghajlati sajátosságokat figyelembe véve szellős és látványos enteriőröket szeretne. A boltíves tetejű, kis ablakokkal ellátott téglaházból Werner van der Meulen tervei szerint lett lenyűgöző és modern villa.

A ház két szárnyát - a közösségi és intim tereket - egy üvegfallal félig fedett híd köti össze


Ahol statikailag lehetett, kibontották a falakat, a beton és tégla tartószerkezetet hűvös és kecses acél szerkezettel váltották ki. A térszerkezet átalakításával megkettőzték a belső teret, átláthatóvá és átjárhatóvá tették, ettől levegőssé és szellőssé változott a lakás. A tervezés során különös figyelmet fordítottak a megfelelő tájolásra. A nap nyári járásának megfelelően téglafallal árnyékoltak, az eleve árnyékos részeken, ahonnan a szél is fúj, függönyfalat és mozdítható üvegtáblákat használtak. A kevésbé forró téli hónapokban éppen erről az oldalról érkezik a nap, mely felmelegíti a helyiségeket, hogy ez erősen lehűlő téli éjszakákon a falak tovább tartsák a nap melegét. A külső falakra és a ház köré épített csobogók és a medence ugyancsak a nyári hónapokban segítenek a forróság enyhítésében.

Enyhülést hoznak a nyári forróságban a csobogók és a medencék
Üvegfalakkal határolt nappali


A nyitott nappalit egy lebegő lépcső uralja, mely eredeti funkcióján túl térszervező szerepet is kapott. A nappali itt a szokásosnál tágabban értelmezhető, hiszen a nappalinak szerves része a hatalmas terasz is. A medence nem csupán a terasszal, hanem a nappalival és az étkezővel is határos, összeköti a három egységet.

A nappalit a tásalgótól a lépcső választja el
 Designer bútorok a lépcső alatti kuckós társalgóban
A medence ugyanúgy határolja az étkezőt, ahogy a teraszt is. A külső és belső tér összeér


A hálószoba teljesen elkülönül, a háznak egy másik szárnyában található. A tervező ezt a szárnyat egy üvegezett híddal hozta közelebb a közösségi terekhez. Ennek a résznek a kialakítása volt egyébként a legnagyobb reform a felújítás során. A megbízó eredetileg csak a közösségi tér átépítéséhez adott engedélyt, de látva a merész terveket, szabad kezet adott a tervezőnek és csapatának.

Tágas konyha egy légtérben, mégis elkülönítve az étkező-nappalitól
Nyugodt és harmonikus benyomást kelt a hálószoba
A lépcső eredeti funkcióján túlmutatva látványelem és markáns térszervező: a nappali, a társalgó és az étkező részeket választja el egymástól


Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


KATEGÓRIÁK