Design
Design  »  Családi ház  »  Modern parasztház Ausztráliában
Családi ház

Modern parasztház Ausztráliában

Élménydesigner
Parasztház kapcsán leginkább valami nádfedeles, tornácos, tradicionális épületre asszociálunk. Csakhogy Melbourne közelében ez némileg más képet mutat.
A Melbourne-től 50 percnyi autóútra, Merricks északi részén fekvő 10 hektáros gazdaság új tulajdonosa úgy döntött, hogy a régi, lakhatatlan farmépület helyére egy modern és lakájos parasztházat építtet. A tervezést a Robson Rak Architects-re, Kathryn Robson és Chris Rak építészekre bízta, akik tökéletesen megvalósították megbízójuk elképzeléseit.

(Fotó: Shannon McGrath)
A tulajdonos feltétel nélkül ragaszkodott az egyszerűséghez, a rendezettséghez és a természetességhez. A közös tervezés eredményeként létrejött a tiszta, geometriai formákra csupaszított szerkezet, egy szimmetrikus téglatest, mindenütt természetes fénnyel megtöltve, technikailag pedig szinte csak a természet erőforrásaiból működtetve. Végül a tervezőknek sikerült arról meggyőzni a tulajdonost, hogy némi tagolással dinamikussá és látványosabbá varázsolható az elsőre túlzottan zömök struktúra. A kompromisszumból született meg az épület zónákra bontása, egy egyszerű és áttekinthető térszerkezet: a szülők, illetve a gyerekek területe, illetve a közösségi terek.A ház középpontjába a bejárat, a nappali, a konyha és az étkező került, ettől keletre a szülők hálószobája és a fürdőszoba, nyugatra a gyerekek szobái és a hozzátartozó fürdő, illetve déli irányba a vendégek részére fenntartott helyiségek találhatók. A nap körbejárja az épületet, természetes fénnyel töltve meg a helyiségeket. Az óriási ablakok gyönyörű panorámát nyújtanak a birtokra. A feszített víztükrű, délre néző medence, közvetlen kapcsolatot kapott a gyerekek szobáival. A szobaméretű, árnyékolóval ellátott terasz a közösségi tér folytatása, kandallóval és fatárolóval felszerelve egész évben kedvelt tartózkodási helye a lakóknak.

A falak szigetelése, a nyílászárók és a belső tér megfelelő szellőzése gondoskodnak a legforróbb hónapokban is a kellemes, természetes klímáról. A falak hőtároló képessége termikusan rendkívül hatékonnyá teszi ezt a lakóházat, erre a tervezés során különös gondot fordítottak. A négy égtáj felé nyitható ablakok, az alaposan végiggondolt árnyékoló rendszer és a belső terek kő és csempe burkolata a nyári időszakban gyakori hőhullámok idején is hűtik a helyiségeket.Címkék: 


KATEGÓRIÁK