Design
Design  »  Családi ház  »  Trópusi villa modern stílusban
Családi ház

Trópusi villa modern stílusban

Szép Házak
Florida egyik legfestőibb és legnyugalmasabb részén található ez a lakóház, mely egyszerre mutatja meg a modern és az organikus stílusban rejlő lehetőségeket.

Key Biscayne tele van szebbnél szebb nyaralókkal, klasszikus és modern villa épületekkel. A KZ Architecture vezető tervezője, Jaya Kader asztalán született ház valamiben mégis más, mint a többi. Mind a formát, mint pedig az anyaghasználatot tekintve sikerült egy olyan épületet alkotni, mely tökéletesen illeszkedik ebbe a trópusi környeztbe, de valójában a világ számos pontján, akár egy nagyvárosban, vagy más éghajlati viszonyok között is helyet kaphatna.

A kétszintes lakóépület pavilonokra tagolódik, ezek egyszerre kapcsolódnak a tájhoz és alkotnak egyetlen markáns tömböt. A jellegzetes L-alakzat a saroktelken egy belső udvart képez, mely egyfajta védelmet nyújt a lakóknak. Igazi privát tér jöhetett így létre teraszokkal, medencével, gondozott kerttel.

Már az utca felől is egy “védett” zónán keresztül léphetünk a házba. A magas, zárt kerítés ugyan csak félig veszi körbe a telket, a másik felén alacsony, inkább csak szimbolikus határolást látunk. Ide viszonylag közel esik a fő bejárati rész, de a homlokzat itt többé-kevésbé zárt. A kert felé azonban megnyílik a struktúra, üvegezett terek, hatalmas üveg teraszajtók, melyek eltolva szinte észrevehetetlenek, emeleti tágas erkélyek kötik össze a kertet a közösségi területekkel.

A fedett teraszon a nappali folytatódik, valamint a konyha a grill résszel. Valójában ez a ház legnépszerűbb, leggyakrabban használt tere. A belső nappali egyszerre nyitott a kert felé, de kilátunk innen az utcára is. Tágas, szellős, átjárja a természetes fény. Innen vezet fel a lépcső az emeletre, a privát helyiségekhez a család hálószobáihoz, a vendég hálókhoz és a fürdőszobákhoz.

A konyha egy térbe került ugyan a nappalival, de attól mégis határozottan elkülönül: a lépcső melletti félig zárt helyiségben található a főző és tároló rész, a konyhasziget pedig a határolás egyik eszköze. Az étkezőasztal egy sarokban kapott helyet, körben üvegfallal, ám a gyors étkezésekhez tökéletes a konyhasziget nappali felőli oldalán kialakított étkező pult.

A fa, az üveg, a mészkő és a beton a belső és külső terek meghatározó anyagai, színük ugyancsak kívül és belül egyaránt dominál. Fehér, nyers fa, a mészkő nyers színe és a beton szürkéje között jól elfér a bútorok és főképp a textilek finoman visszafogott, néhol élénk tónusa.

Egszerre elegáns, szellős és otthonos, modernsége ellenére cseppet sem rideg, formanyelvében és anyaghasználatában pedig univerzális otthont alkotott Florida egyik legjobb nevű tervezőgárdája.


Címkék: 


KATEGÓRIÁK