Főoldal  »  Vízzel hűtott családi ház
Családi ház

Vízzel hűtott családi ház

2012. július 21.
A Wallflower Architecture + Design építész stúdió által tervezett családi ház Szingapúrban található, ami a tetőn elhelyezett medence által hűti magát. Ebben a villában központi szerepet kapott a víz jelenléte, amit az élvezeti felhasználás mellett a nagy hőség ellen használnak.

A főúttól nem messze, érintetlen, zöld területen építették fel a Wallflower Architecture + Design építész stúdió egyik legizglamasabb munkáját néhány évvel ezelőtt. A telek elhelyezkedésének köszönhetően tágas, nyitott terek dominálnak a házban és a ház körül. Minden oldalról más aspektusban láthatjuk a házat. A vízszintesen elhelyezkedő családi villa hatalmas üvegfrontokkal nyit a körülötte levő környezet felé. 

Tágas, villágos és szellős terek váltakoznak a házban. A kő, a márvány és az üveg – kissé ridegebb hangulatú anyagok – váltakozásának ellenére a fa burkolatoknak köszönhetően mégis barátságos, otthonos hangulatot áraszt magából a ház. Az építtető háztulajdonos kérésére egy modern otthont teremtettek meg, ahol prioritást élveznek a környezeti adottságok és a buja, egzotikus hangulatú vidék.

A három szintes ház emeleteit egy szisztematikusan felfelé kígyozó csigalépcső köti össze, aminek a legfelső szintjén egy nem mindennapi medence található, ami a ház hűtésében igen jelentős szerepet játszik.

A minimál hangulat és a modern életszemlélet nem csak a téralakításban, de a berendezésben is megmutatkozik. A fa, a kő és a márvány anyagkombináció mellett a ház több pontján megmutatkozó rések, és ablakok nyílásából vetülő fény-árnyék hatás jelenik meg. Ez inkább a sötétebb sarkokban, vagy eldugottabb zúgokban nyílvánul meg.

Mivel mindenhol nyitott falak, vagy ablakrendszerek vannak, a madárcsicsergés és a környező temészet élővilága oly mértékben szűrődik be a belső helyiségekbe, mintha egy őserdő kellős közepén üldögélnénk.

Projekt neve: Water-Cooled House
Helyszín: Bukit Timah, Szingapúr
Építészet: Wallflower Architecture + Design (www.wallflower.com.sg)
Design csapat: Cecil Chee + Robin Tan + Sean Zheng
Fotó: Albert Lim

További fotókért kattintson ide!
Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


TOVÁBBI ÍRÁSOK A TÉMÁBAN
LEGFRISSEBB ÍRÁSOK
LEGOLVASOTTABB ÍRÁSOK
KATEGÓRIÁK