Design
Design  »  Enteriőr  »  Dobozba rejtett tér
Enteriőr

Dobozba rejtett tér

Élménydesigner
Az athéni K-Studio „Doboz” projektje ihletet adhat mindenkinek, aki nehezen boldogul saját lakásának berendezésével.
Bár a Boxed munkanévvel ellátott lakás a maga 180 négyzetméterével nem tartozik a kis alapterületűek közé, az ötlet annyira jó, hogy azoknak is érdemes figyelni, akik a szükségesnél kisebb otthonban élnek. A név – doboz-szerű – sok mindent elárul a lakásról. A tervezők meglehetősen rugalmasan kezelték az egyes helyiségek határait, és már a tervezés során is dobozokat alkottak egy-egy funkcionális hely jelölésére. Ezek a dobozok pedig átjárhatók, a határok meg is szüntethetők, ha éppen úgy szükséges. Ez a sajátos térszervezés teszi lehetővé, hogy korlátozott helyen egyszerre több szereppel is felruházzunk egy-egy helyiséget, alkalmazkodva az aktuális igényekhez vagy a lakók hangulatához.

Fotó: Yorgos Kordakis

A lakás közepére telepített doboz körbejárható, itt találhatók a közösségi terek, a konyha, a nappali, az étkező, melyek, ha kell tolófallal elválaszthatók egymástól. A dobozban pedig a háló- és a fürdőszoba, a gardrób, az otthoni iroda sarok leledzik. A doboz külső fala ugyancsak szerepet kapott: szekrényként, polcként, tároló felületként funkcionál. Az ajtók elhúzhatók, így a dobozon belüli tér gyorsan integrálható a közösségi részekbe.


A doboz köré kapcsolódó társasági terek bekapcsolhatók a belső helyiségekbe, szükség esetén növelve ezzel a teret. Mondjuk, amikor a hálószobában, az ágyban fekve szeretnének tévét nézni a lakók, akkor csak elhúzzák a falként működő ajtót és az ággyal szemben, a nappaliban rögtön a tévére látnak. Vagy, ha egyszerre akarnak főzni és társasági életet élni, eltolják a konyha és étkező közötti falat. Ellenben, ha hivatalos vacsora vendégek érkeznek, akik szeme elé nem szeretnék a főzés folyamatát tárni, a fal visszacsusszan, viszont az étkező és a nappali közötti fal eltűnik.


A tervezők a hagyományos japán házak elrendezéséből merítettek ihletet, ahol ugyancsak ismeretlen az egyetlen funkcióval felruházott helyiség.


Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Enteriőr (96)