Design
Design  »  Enteriőr  »  Egy designer palotája: Mr. Fornasetti
Enteriőr

Egy designer palotája: Mr. Fornasetti

Kollár Franciska
Piero Fornasetti, a huszadik század egyik legkiemelkedőbb alakja volt a formatervezés terén. Lakása még mindig fenn áll Milánóban. Komplex enteriőr, múzeumhoz hasonlító tárgy gyűjtemény és művészeti alkotások díszítik a páratlan otthon szobáit.
A Fornasetti palota Milánóban, a 20. század egyik leghíresebb designerének saját rezidenciája. Mr. Fornasetti igazi polihisztornak számított, hiszen munkássága több iparművészeti ágban is megmutatkozott már. Egyszerre volt szobrász, dekoratőr, textiltervező, lakberendező, showman és divatdiktátor. Kétség nem fér hozzá, hogy ő volt az egyik legtermékenyebb tervező.

Sárga szoba (Fotó: Hugh Findletar)

A művész ebben a házban élt, valamint itt található a grafikai stúdiója is. A Fornasetti család otthona egy különös végrendelete Piero Fornasetti kreativitásának. A ház Milánó, Cittá Studi környékén található. A 19. században építtették Piero szülei. Az épület jellegzetessége a labirintusszerű térkialakítás, valamint a szobák és folyosók komplikált hálózata.

Grafikai stúdió (Fotó: Hugh Findletar)

Az enteriőröket a művész olajfestményei, szobrai és grafikái díszítik. Kreativitása többféleképpen is megmutatkozik a palota egyes helyiségeiben. A rá jellemző szürrealista és kicsit eklektikus stílusjegyek keverednek mindenhol. Ahogy belép az ember ebbe a térbe,
egyértelműen ráismer a tipikus Fornasetti esztétikára.

Nappali (Fotó: Hugh Findletar)

A színek, a motívumok, az egyedülálló designelemek, az eredetiségre való törekvés mind felfedezhető Fornasetti munkáiban. A családi ház maradványai a művész úr fia, Barnaba Fornasetti újította fel és továbbra is ő tartja fenn.

Fürdőszoba (Fotó: Hugh Findletar)

Forrás: Fornasetti

Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Enteriőr (96)