Design
Design  »  Enteriőr  »  Loft Firenzében
Enteriőr

Loft Firenzében

Élménydesigner
 
2012. június 14.
Egy igazi loft lakás attól az, ami, hogy mielőtt lakássá avanzsált volna, ipari célokra használták. Izgalmas lehet azonban, hogy mindez mikor és hol történt.
Firenze történelmi központjában, egy ódon épületben van egy loft. Nem az a tipikusan angolszász, nyers téglafalas, óriás ablakos, többméteres belmagassággal rendelkező, ahol a mennyezet alatt csupasz csövek futnak. Ez a loft lakás más. Abban ugyan hasonlít északi testvéreire, hogy régebben itt is egy üzem működött és a térszerkezet tükrözi ezt. Csakhogy ez a loft kevésbé őrzi az egykori indusztriális jelleget, meghittebb és barátságosabb, mint amit megszokhattunk a loftoktól.

Az eredeti fapadlót megőrizték és felújították. Az asztalosműhely ládáiból kialakított tároló és a boltíves terek látványa meghatározó elemei az antik loftnak
Loft antik falak között, régi műhely ládákkal és Robin Day székeivel
Az ódon műhely boltívei alá különleges otthont tervezett tulajdonosa
A kerekes tálaló egyben konyhapult. A lámpák a designer tulajdonos saját alkotásai


A 19. században egy festőmanufaktúra működött az emeleten, majd a 20. század ötvenes éveiben egy asztalos műhely költözött ide. Sokáig üresen állt a műhely, mígnem a padlástérben lakó építész megvásárolta, hogy a modern és antik stílus fúziójával új életet leheljen belé. Alessandro Capellaro és társa, Sabrina Bignami a b-arch építész stúdió tervezői ebbe a történelmi környezetbe integrálták mindennapi életüket.

A doboz polcok mögött vendégszoba bújik meg
Mobil tálalószekrény kerekekkel ellátott és egymásra épített fadobozokból
Hi tech konyha antik környezetben
A minimál stílusú fürdőszobából sem hiányoznak a fadobozból kialakított bútorok


A hely eredeti atmoszféráját mindenképpen meg akarták őrizni, inkább csak kiegészíteni szerették volna, nem pedig gyökeresen átalakítani. A feleslegese válaszfalakat eltávolították, a túlságosan kicsi ablakokat nagyobbra cserélték, így a lakás jellegét nagymértékben meghatározó boltíves, oszlopos terek sokkal jobban érvényesülnek.

A tulajdonos lámpabúra gyűjteménye tárlatként is megállja a helyét
A kandalló határolja a nappalit az étkezőtől
Egyedi megjelenésű nappali
A nappali, melynek minden bútorát az egykori asztalosműhely faládáiból építették


A tervezők, egyben leendő lakók, úgy döntöttek, hogy az asztalosműhely itt maradt tárgyait nem dobják ki, inkább bútorként ismét használatba veszik. Így lett 300 fadobozból polcrendszer, tűzifatároló, íróasztal, éjjeliszekrény és még sorolhatnám... Ezeket egészítették ki saját design bútor gyűjteményükkel, és képzőművészeti alkotásokkal.

 A hálószobát a nappalitól csupán egy szekrény választja el
A hálószoba design lámpákkal és fadobozokból épített bútorokkal
Dolgozósarok a nappali sarkában


Ebben a modern, de mégis ódon loftban a személyes élet darabjai dialektikusan kapcsolódnak az újrahasznosított tárgyakhoz. Lakói olyan enteriőrt teremtettek, ahol emlékek és friss élmények keverednek egymással, sajátos hangulattal megtöltve a műemlék loftot.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK


KATEGÓRIÁK
Enteriőr (96)