Design
Design  »  Enteriőr  »  Minimalista otthon Tokióban
Enteriőr

Minimalista otthon Tokióban

Élménydesigner
 
2012. január 22.
Egyáltalán nem meglepő, hogy a minimalizmus maximumra járatását épp Japánban tapasztalhatjuk meg. Hiszen e stílus bölcsőjét is errefelé ringatták.
A minimalizmusnak is megvannak a maga fokozatai. Egy-egy enteriőr láttán érezhetjük úgy, hogy itt lenne még lecsupaszításra alkalmas felület, míg máshol már tényleg nincs mit elvenni. Azzal a kevéssel is éppen tökéletes a látvány.

A nappali és a tatami szoba (Fotó: Masao Nishikawa)
Az átlátható térszerkezet jó alapot kínál a szokatlan megoldásoknak


A japán építésziroda, a Naruse Inokuma Architects munkatársai, Jun Inokuma és Hiroko Karibe alakítottak át egy lakást Tokio Setagaya negyedében. A szigorú japán szabályozás miatt az átalakítás során az eredeti szerkezet módosítására nem volt lehetőség, ezért a tervezők más eszközökhöz nyúltak: csupán a felszínen kozmetikáztak, igaz, nem keveset, de ez is elég volt ahhoz, hogy az enteriőr hatalmas átváltozáson menjen keresztül. A felújítás során arra törekedtek, hogy megőrizzék a régi és az új egyensúlyát és hangsúlyozzák a lakás rejtett tulajdonságait.

Maximális minimalizmus mindenütt
A márványosra vakolt és glettelt falfelület látványa uralja az enteriőrt
Az ipari jellegű konyha jól illeszkedik a nyers környezetbe

A falakat a vakolatig lecsupaszították és új felületet alakítottak ki, melyhez négyféle anyagot használtak: betont, cement vakolatot, gittet és vörösfenyő rétegelt lemezt. A régi betonszerkezetet szabadon hagyták, erre került helyenként a vörösfenyő borítás. Miután a régi tapétát eltávolították, szabaddá váltak a cementtel és gittel eldolgozott részek. Ezeket újrasimították és ez az érdekes rajzolatú, helyenként gittelt, máshol látszóbeton falfelület vált uralkodóvá az egész lakásban. Az imitt-amott felbukkanó vörösfenyő falburkolat meleggé, természetessé teszi a tereket.

Panoráma a konyhára
A dolgozószoba vörösfenyő burkolattal és látszóbeton felületekkel


Ami a berendezést illeti, csupán a legszükségesebbre korlátozódik, azonban a minőségi design termékeknek hála a kényelem tökéletes ebben a japán otthonban.

A Setagaya Flat előtere

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Otthon a zen jegyében
A Fábio Galeazzo tervezte brazíliai lakás a távol-keleti zen jegyében készült el. A lenyűgöző stílus már több európai otthonba beköltözött már.
Párizsi otthon felújítás után
Adott egy jó paraméterekkel bíró, ám lelakott lakás és egy elképesztő fantáziával megáldott tervező gárda. Mi történik, ha utóbbi rátalál ez előbbire?


KATEGÓRIÁK
Enteriőr (96)