Design
Design  »  Enteriőr  »  Modern otthon eredeti ötletekkel
Enteriőr

Modern otthon eredeti ötletekkel

Élménydesigner
Szükségből erényt kovácsolni az otthonteremtés egyik legnagyobb kihívása. A Melbourne kertvárosában álló ház lakói nagyszerűen vették az akadályokat.
A Melbourne-ben élő fiatal pár évek óta kereste az anyagi lehetőségeinek és igényeinek megfelelő lakást, melybe idővel gyermekeik is megérkezhetnek. Végül rátaláltak a város Fitzroy nevű részében üresen álló, eladó házrészre, mely ugyan kisebb volt eredeti elképzeléseiknél, viszont saját, a másik ingatlantól leválasztható elő- és hátsó kerttel, valamint önálló bejárattal rendelkezett. És – ami a lényeg – meglátták benne azt, amivé az egyébként nem igazán előnyös lakrész alakítható.

A lebontott és újraépített hátsó épületszárny a kerttel

Terasz az új épületrész tetején

Az átépítés a Techne Architects tervei alapján zajlott, de ezt megelőzte némi közös ötletelés. Az építészek ugyanis nem csak építést, hanem bontást is javasoltak, amit – mint a végeredménynél kiderült – érdemes volt megfogadni. A ház elülső, utca felé néző homlokzatát eredeti formájában hagyták, a hátsó traktust azonban alapos „kozmetikázásnak” vetették alá. A rossz állapotú falakat az alapig visszabontották és egy új épületszárnyat húztak fel, mely méretében alig tér el az eredetitől, belső tagolása és megjelenése viszont egészen más képet mutat. Fával burkolt falak, tetőterasz fent és egy fedett teraszként is funkcionáló, a kerttel szinte egybenyitható nappali kapott itt helyet.

A nappali a konyhával és az étkezővel

A kerttel egybenyitható, szellős és világos nappali egyszerű, modern berendezést kapott

Az új beosztás tehát a következő lett: az utca felől belépve egy nyitott, tágas előszoba fogad, ahonnan az emeleti hálószobákba és a fürdőszobába vezet egy lépcső. Az előszobából egy világos, üvegezett tetővel ellátott folyosó visz az egyterű konyha-étkezőbe. A folyosó egyben a képzőművész fiatalasszony házi tárlataként is szolgál, folyton váltakozó kiállítással. Az étkezőtől alig elkülönítve, a kert felé nyitottan található a nappali.

Az étkezőből egy belső ablakon keresztül az előszobába látni

A tágas, tökéletesen felszerelt konyha

A kiállítótérként is működő folyosó

A lakók minden négyzetcentimétert ügyesen kihasználtak anélkül, hogy a zsúfoltság érzetét keltették volna. Tágas tereket érzünk, holott mindössze 80 négyzetméteres a belső tér, melyhez a tetőterasz 20 négyzetmétert tesz hozzá. Hangulatos, ötletes és követésre méltó.

Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Enteriőr (96)