Design
Design  »  Enteriőr  »  Otthon az üvegfalak mögött
Enteriőr

Otthon az üvegfalak mögött

Szép Házak
Vöröstéglás, jellegzetesen régimódi, angolszász épületeivel Chelsea New York egyik legnépszerűbb, sokak szerint a legbarátságosabb lakónegyede. A régimódi jelző persze ne tévesszen meg senkit.

Ez egyáltalán nem arra utal, hogy itt ósdi házakon kívül semmi sincs, csupán azt jelzi, hogy amit sokan gondolnak New Yorkról és keresnek a Nagy Almában, azt Chelsea elég jól hozza. Korabeli házak, apró üzletek, fákkal övezett sétányok, kicsit zöldövezet, de azért nem egy alvó külváros. Nyüzsgő, de nem megy az idegeinkre a sok inger. Itt talált rá egy foghíjtelekre a fiatal építész pár, akik a nem túl előnyös helyben is láttak fantáziát.

A telek két, hagyományos lakóépület közé ékelődve terül el és meglehetősen keskeny. Egyetlen ingatlanfejlesztő sem vetette ki rá a hálóját, hiszen ide sem irodát, sem modern társasházat nem lehetett építeni, ráadásul az építési szabályok is meglehetősen szigorúak errefelé. A fiatalok viszont úgy gondolták, hogy leendő családi házuk számára éppen megfelel. Keskeny? Sebaj! Majd felfelé terjeszkednek. Nincs hozzá kert? No és?! Majd lesz medence a pincében! És azonmód bele is vágtak.

A lakóterek összesen 6 szinten helyezkednek el, a 7-en a beltéri medence és a gépészet kapott helyet. A szinteket a nyitott lépcső köti össze, nincs zárt lépcsőház, sőt semmiféle zártság nem érzékelhető, annak ellenére, hogy vertikálisan bizony megvannak a távolságok.

Ahány szint, annyiféle funkció. A földszint rögtön a bejáraté egy tágas társalgóval és tárolókkal felszerelve. Az elsőn a tágas konyha és az étkező, a másodikon az ugyancsak tágas nappali vár. Innen felfelé már csak a privát terek jönnek: gyerekszobák, hálószobák, vendégszobák egy kisebb, kandallós közösségi résszel és a fürdők.

A berendezés változatos, de mentes a bonyolult tárgyaktól. Inkább a praktikum diktált, mikor a bútorokat válogatták, de a hangsúlyosan modern darabok között azért a new yorki mid-century-t is engedték érvényesülni. A modern, márvány burkolatú kandallóval ellátott nappali szép példája ennek, de a hálószobák is ennek a stílusnak a lenyomatát viselik.

Az utcafront felé néző homlokzatot csupa üveg borítja, máshonnan nem is jutna természetes fény a belső terekbe. Bentről pedig? Előttünk a hangulatos Chelsea utcái, mögöttünk a kényelmes otthon.


Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Enteriőr (96)