Design
Design  »  Enteriőr  »  A régi templom átlényegülése
Enteriőr

A régi templom átlényegülése

Élménydesigner
Hollandiában több száz templom áll üresen, melyek karbantartása az egyház számára jelentős költséget jelent. Korábban ezek egy részét lebontották, manapság azonban kíméletesebb módszereket alkalmaznak a tulajdonosok: műemlékké nyilvánítják és újrahasznosítják az impozáns külsővel és belső térrel rendelkező épületeket.
Ha Utrechtben járunk, semmiképpen ne mulasszuk el a Bemuurde Weerd környékét, ahol könnyen rátalálunk a Szent Jakobus nevét viselő, egykor templomként funkcionáló épületre. A holland ZECC építészirodának hála, a templom ma lakóház, olyan egyedi belső térrel, amit valószínűleg sehol máshol nem lehetett volna megvalósítani.Az alsó szinten a hatalmas ablakokon beáramló fény kapja a főszerepet. A hagyományos templomi ablakok egyébként is sokat dobnak a látványon: jelentősen nagyobbnak láttatják az amúgy sem szűkös belsőt. Ráadásul a templomi ablakokat az egykori mesterek eleve úgy helyezték el az épületen, hogy a nap mozgásának megfelelően folyamatos bevilágítást biztosítsanak. Az öreg padlót részben eltávolították és felújították.A terek nem túlzsúfoltak, így jól érvényesülnek a méretek, a magas falak, az égbeszökő csúcsívek. A különböző funkciójú helyek elosztását szinteltolással oldották meg. Így került a háló- és a fürdőszoba, valamint a dolgozószoba az utólag felhúzott emeletre, vagy inkább nevezzük zárt galériának. A konyha az étkezővel maradt az alsó szinten, és nem véletlen, hogy némi párhuzamot fedezhetünk fel egy kolostor puritán ebédlője és a Szent Jakobus étkezője között. A tervezők szándékai között ugyanis nem szerepelt, hogy teljesen eltüntessék a templomra utaló jeleket, sőt, ezeket a jellegzetességeket inkább integrálni akarták az új lakásba. A templom teret ezért sem osztották kisebb egységekre.Jutott hely egy mini koncertteremnek is, a tulajdonos ugyanis neves zenész, aki otthonában exkluzív koncertesteket ad.


Ami az anyagokat illeti, amit lehetett, eredetiben hagyták a tervezők. Az ólomüveg ablakokat, a beépített faanyagokat, a nyílászárók zömét felújították és régi formájukban meghagyták. Az új dolgok viszont a high-tech felé közelítenek, ezzel is kiemelve az autentikus elemeket.Fotó: Frank Hanswijk

www.zecc.nl
www.woonkerk.nl


Címkék: 


KATEGÓRIÁK
Enteriőr (96)