Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Az ablakok kiválasztása

Az ablakok kiválasztása

Hacsek Tamás
A családi házakon az ablakok elhelyezése, a méreteik, arányuk az egész épület tömbjében, a színük és osztásuk mind fontos építészeti szempontok. A jó ablak azonban nemcsak esztétikai kérdés, hanem alapos megfontolás eredménye, ami összefüggésben áll az épület fűtésével, szellőztetésével, az életmódunkkal, a külvilággal fenntartott kapcsolatunkkal is.

Az ablak működése


A családi ház építészeti tervezésekor mindig figyelembe kell venni az épület tájolását, elhelyezkedését a telken, kapcsolatát az utca és a kert felé, a panoráma legkedvezőbb irányát stb. Mindezek a szempontok azonban csak akkor érvényesíthetők megfelelően, ha a külvilággal kapcsolatot teremtő szerkezet – az ablak – jó helyen van és a mérete optimális. Sokféle szempontot kell mérlegelni, sőt tervezési előírások is vannak azzal kapcsolatban, hogy egy lakószoba falfelületéből mekkora hányad legyen a természetes világítást adó terület.

Hofstädter fa ablakok

Nem vagyunk azonban egyformák, s bár ritka az olyan ember, aki az állandóan és teljesen fénymentes környezetet kedvelné, vannak olyan mindennapos tevékenységeink, amelyekhez kedvezőtlen a direkt napfény. Például nagyon zavaró, ha a tévé vagy a számítógép képernyőjére szemből esik a napfény, de ugyanúgy egy hálószobában is kellemetlen, ha a vasárnap délutáni sziesztánkat az teszi tönkre, hogy szó szerint a hasunkra süt a nap... Ellenben a legtöbben kifejezetten hangulatosnak tartják, ha az ebédlőasztal fényárban úszik, sőt mértékadó háziasszonyi körökben úgy tartják, hogy főzni és vasalni is csak napfényben jó igazán.

A modern ablakok ma már többet tudnak annál, hogy kinyithatjuk vagy becsukhatjuk őket. Szinte mindegyik szokásos fa és műanyag ablakprofilt olyan vasalattal látják el, amely a bukó és nyíló nyitásmódot egyaránt lehetővé teszi.

A nyíló változatot olyankor használjuk, ha tényleg be akarjuk engedni a napfényt vagy érezni akarjuk a kellemes kinti szellőt, a bukó nyitás viszont az állandó szellőzés szempontjából kedvezőbb, valamint jobban véd az esetleges nem kívánt látogatókkal szemben is.
A billenő- és forgóablakok hazánkban nem túl népszerűek, de főként a lakótelepi panelházakon rengeteg van ma is belőlük, és sok velük a vetemedési-illeszkedési probléma.

Angolszász országokban hagyományosan kedvelik a helytakarékos nyitás szempontjából utolérhetetlen tolóablakokat, nálunk azonban nem terjedtek el, pedig "A miniszter félrelép" mozisikere akár divatot is teremthetett volna...

A tetőterekben változatlanul rivalizál egymással az égre néző tetősíkablak a függőleges fülkés ("kutyaól") beépítésűvel.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Nagy üvegfelületek az építészetben
A modern építkezés és felújítás nagy hangsúlyt fektet a nyitott terek és a nagyméretű üvegfelületek kialakítására.