Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Balesetek megelőzése garázskapuknál

Balesetek megelőzése garázskapuknál

Szép Házak
 
2012. január 31.
Bizonyára hallottunk már olyan, sokkoló történeteket, hogy egy garázskapu csúnya balesetet okozott. A megfelelő garázskapuval megelőzhetők a balesetek.
Leggyakrabban akkor fordulnak elő balesetek, mikor távirányítónkkal lezárjuk a motoros garázskapunkat. Egy rosszkor rossz helyen lévő gyermek vagy háziállat ilyenkor kisebb-nagyobb baleseteket is elszenvedhet.

A garázskapuk balesetmentes használata


Gyakran azért történik baj, mert garázskapunkat nem szereljük fel erőhatároló automatikával. A Hörmann-nál az összes garázskapu-meghajtás rendelkezik ilyen automatikával, ami garantálja – ha záráskor a kapu valamilyen akadálynak ütközik (olyan apró ütközésre gondoljunk, amitől egy ásványvizes palack sem borulna fel) – akkor a kapunk automatikusan visszanyit.

Ha még ennél is biztonságosabb megoldást szeretnénk, szakemberrel szereltessünk fénysorompót a kapura. Ez az eljárás ugyanúgy működik, mint amilyeneket a gyémántrablós filmekben is látni: ha valamilyen tárgy a fénysugár útjába kerül, a kapunk azonnal leáll és visszanyit.

Főleg kertkapuknál, de kerten belüli garázskapuknál is hasznos a nyílászáró mozgását folyamatosan jelző lámpa. Működése egyszerű: ha a kapu csukódik vagy nyitódik, azaz mozgásban van, akkor a lámpa messziről is jól láthatóan villog.

Fotó: Hörmann


Teszt a biztonságos garázskapuhoz


Azt, hogy mennyire baleseti szempontból mennyire biztonságos a garázskapunk, nagyon egyszerűen felmérhetjük. Ha az alábbi kérdőív kérdéseinél csak egyszer is “Nem” választ adunk, akkor garázskapunk nem teljesen biztonságos.

Ujjbecsípődés ellen védett-e a kapu kívül és belül a lamellák között?

A kapulap zsanérjainál is biztosított az ujjak védelme becsípődés ellen?

Körkörösen védve van a kapu becsípődés, elvágás ellen?

Úgy vannak kialakítva a vezetősínek, hogy a vezetőgörgők nem csúszhatnak ki?

Védve van a kapulap lezuhanás ellen?

Biztosítva vannak a rugók elugrás ellen?

Megáll a torziósrugó technikával működő kapu max. 300 mm-en belül, ha eltörik a rugó?

Garantálva van húzórugó technikával működő kapunál, hogy rugótörésnél vagy kötélszakadásnál nem keletkezik 200 N-nál nagyobb kiegyensúlyozatlan súly?

Az acélkötelek belül vannak vezetve, hogy ne legyen sérülésveszély?
A drótkötelek hatszoros biztonsági tényezővel vannak méretezve?

Motorral működtetett garázskapuknál: az EN 13241-1-es szabvány szerint meghatározott záróerő értékek betartása biztosított?


A kérdőív letölthető formátumban:

http://www.garazs-kapuk.hu/Prospektusok/CheckBerry.pdf

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK