Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Beltéri ajtók felületei

Beltéri ajtók felületei

Szép Házak
A beltéri ajtó vásárlása előtt fontos előre tisztáznunk, hogy az ajtóra hol is lesz szükségünk. A beltéri ajtó bevonat típusát ugyanis ennek megfelelően kell kiválasztani. Egyes bevonatok jól tűrik a nagyobb igénybevételt, jól tisztíthatók, míg mások inkább dekoratívak vagy éppen nagyon divatosak.

A laminált beltéri ajtók jellemzői. CPL vagy dekor?


A CPL tulajdonképpen egy melamin akril fólia, egy laminátum. Tapintása kellemes, felülete sima. Vastagsága 0,6 mm, karcálló, felületi ütésálló, UV- és parázsálló. Családi házak, lakások fokozott igénybevételnek kitett helyeire mindenképpen ez a típus ajánlott és ugyancsak jó választás kisgyerekes családoknak. A felesleges gyerekrajzokat ugyanis hígítós ruhával egyszerűen lemoshatjuk a felületről.

A papírdekor fólia olcsóbb megoldás, 0,3 mm vastagságú, tapintása érdesebb, ridegebb a CPL-nél. Felülete sérülékeny, könnyen karcolódik, fakul, foltosodik és leválik a hordozójáról.

A CPL egyik nagy előnye, hogy dekor lemezként, illetve bútorlapként is elérhető, így a lakásban vagy az irodában egységes látványt kapunk.

A CPL felület megtévesztésig hasonlít a furnér felületre. A felületi minták eltérőek, rendkívül változatosak. Ezért minden ajtófelületnek más a rajzolata, természetes hatású.

 

Furnérozott beltéri ajtók


A furnér egy fa alapanyagú, vékony lemez. Főként a természetes anyagok kedvelőinek ajánlott a furnérral bevont beltéri ajtó. Mielőtt döntenénk, érdemes több kereskedőt is felkeresni, az igényesebb helyeken ugyanis több mint százféle furnér bevonat választható és bármelyik beltéri ajtót elkészítik a kiválasztott furnérral.

A furnérral borított ajtó stílusát a fafajta határozza meg, illetve az, hogy a furnér fája frízes, azaz nincs benne rajzolat, egyenes szálirányú, míg a flóderes furnérral rajzos, dinamikus felületű a faborítást kapunk.


A furnér egyik előnye, hogy pácolható. A Milesi színskála alapján több százféle árnyalat közül választhatunk.

A furnért először egy speciális varrógéppel összevarrják, majd rápréselik az 5 mm vastag MDF lemezre. Ezután csiszolják és pácolják, ha szükséges, majd két-három réteges lakkozás következik. Ettől lesz a felület selyemtapintású, műbútor minőségű.

A furnér lehet kétszer vagy többször késelt - például dekoratív zebrano minta -, vagy prémium kategóriájú gyökér furnér. A furnérral szép intarziák és domború betétes kialakításra nyílik lehetőség. A modern fémcsíkozású beltéri ajtók is elkészíthetők furnér felülettel.

Festett MDF beltéri ajtók


Manapság ez a típus a legdivatosabb. Gondoljunk csak arra, hogy az amerikai vagy angol filmekben minden ajtó fehér. Más szín a beltéri ajtó tekintetében nem is létezik. Aki prémium minőséget akar, és nem szeretné, hogy a fólia bevonatnak az élzárásai látszanak, az fehérre festett ajtót választ. Mind a minimál stílushoz – teli ajtólapok, vékony, egyenes vonalú gravírokkal – mind a klasszikushoz – marással, üvegezéssel ellátott ajtók – illik a festett MDF. Ha a fehér színt nagyon ridegnek találjuk, kérjünk a kereskedőtől RAR színskála szerinti ajtót, így többféle szín és árnyalat közül választhatunk.


Az 5 mm vastagságú MDF hordozóra festhető alapfólia kerül, melyet 2-3 rétegben porszórással, fényezőkamrában festenek a kívánt színre. Az MDF beltéri ajtó kivitelezése lehet fémcsíkos vagy mart – ekkor CNC-vel mintákat marnak bele – vagy lehet domború (plattolt) kialakítású.


Belsőépítészetileg a festett MDF ajtó jól illik az enteriőrbe, mert a többi kiegészítőhöz, a berendezés színéhez, stílusához alakítható. Ha nem tudunk a felületek közül választani, akkor érdemes a fehér ajtó mellett dönteni, hiszen ez nem megy ki a divatból, mindenhez stílushoz és berendezéshez illik. Mivel ez a típusú ajtó kézi munkával készül, ezért kézműves minőségű. (Ez a furnér és a festett típusokra egyaránt vonatkozik). A kézműves munka az ajtók árában is megmutatkozik.


Kérjen ajánlatot ZENIT DOOR beltéri ajtókra az alábbi elérhetőségen:

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK