Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A beltéri ajtók költségtételei

A beltéri ajtók költségtételei

Farkas Ági
A beltéri ajtó vásárlásakor a legjelentősebb tétel az ajtóelem (a tok és a szárny). Ehhez hozzá kell számolni a kilincs és esetleg az extra kivitelű pánt árát. További járulékos költséget jelent az ajtóelemek helyszínre szállítása, valamint a szerelés, sőt néha a szükséges felületkezelés díja.
Egy újonnan épülő, 140 m2 körüli kétszintes modern családi háznál átlagban 12-15 beltéri ajtóval lehet számolni. Egy ilyen épület átlagos bekerülési költsége – igényes kivitelezésnél – 45-50 millió forint körül alakul.Akkor, ha ennek a költségnek mindössze 4 százalékát szánjuk beltériajtó-vásárlásra, akkor a 2 millió forint körüli összegért már nagyon igényes és magas műszaki tartalmú nyílászárókat vásárolhatunk. Ne feledjük, hogy ami az épületen belül látszik az a burkolat, a festés és a belső ajtó, alapvetően ezek határozzák meg a látványt!

Helyiségenként eltérő ajtó árak


Ezt a költséget nem érdemes egy ajtó árára lebontani, hiszen amíg a pince vagy emeleti helyiségek ajtóira elég darabonként 60-80 ezer forintot költeni, addig a frekventált helyeken lévőkre (általában 4-5 ajtó) akár 250-300 ezer forintot is elkölthet egy igényes vásárló. Ez a beruházás azonban többszörösen megtérül, hiszen ezek az ajtók a lakás ékkövei lesznek, nagymértékben emelve annak értékét.

Ajtók a legolcsóbbtól a legdrágábbig


Természetesen ennél lényegesen kevesebbet és többet is lehet költeni a belső ajtókra. A piacon található legolcsóbb felületkezelt gyártmányokat már 20 ezer forint körüli áron is megkaphatjuk. Természetesen ezek az ajtók nem válnak lakásunk büszkeségévé, és sok esetben még azt a funkciót sem elégítik ki, hogy egy idő után be lehessen csukni őket. De vannak olyan ajtómodellek is egyes forgalmazók választékában, amelyek bekerülési ára akár az egymillió forintot is közelíti. Ezeknél elsősorban az egyediségét és az exkluzivitást kell megfizetni.

Kilincs árak szórása


A kilincseknél hasonlóan nagy szórást találhatunk. A legolcsóbb, kínai gyártmányú, rozsdamentes kilincsek már 1500 forint körüli áron is kaphatók. De egy kovácsolt réz, bauhaus stílusú kilincs ára akár az 50 ezer forintot is meghaladja. Hasonló összeggel számolhat az, aki egy sztár designer által tervezett kilincset nézett ki magánk.

Ajtók beépítési költsége


Az ajtók beépítési költsége már nem mutat ilyen nagy szórást. Sokkal nagyobb különbségek tapasztalhatók az elvégzett munka pontosságát, szakszerűségét, precizitását és megbízhatóságát illetően. Nyilvánvaló, hogy a pontatlan szerelés tönkreteszi a legdrágább ajtó élményét is. A szerelési költségre ajtónként 15-25 ezer forint körüli összeggel számolhatunk, amely összeg nem tartalmazza a helyszínre szállítás költségét, ezzel érdemes külön kalkulálni.

Kérjen ajánlatot ZENIT DOOR beltéri ajtókra az alábbi elérhetőségen:

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK