Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A biztonságos garázskapu

A biztonságos garázskapu

Szép Házak
 
2012. január 31.
A garázskapuval szemben fontos elvárás, hogy az értékeinket óvja az illetéktelenek behatolásaitól. Mikor tekinthetjük biztonságosnak a garázskaput?

Miért fontos a MABISZ minősítése?


Az 1990-ben megalakult Magyar Biztosítók Szövetsége internetes oldalán megtalálhatók azok a biztonságtechnikai ajánlások, melyek alapján tájékozódhatunk a MABISZ által bevizsgált, és biztonságosnak tartott termékek, többek között a garázskapuk köréről. Ez akkor válik fontossá, amikor biztosítást kötnénk, ekkor ugyanis a biztosítótársaságok csak meghatározott kategóriájú biztonsági védelemmel ellátott helyiségre kötnek szerződést.

A biztonságtechnikai minősítés európai szabványok szerint folyik, sőt a vizsgálathoz használt gépek maguk is minősített berendezések. A MABISZ által bevizsgált nyílászárók, garázskapuk esetében alapvető szempont, hogy megfeleljenek a vonatkozó magyar és európai szabványok által előírt minimális követelményeknek (MSZ ENV 1627, 1628, 1629, 1630:2000). Ezek a vizsgálati szabványok már mechanikai védelmi tulajdonságokat vizsgálnak, vagyis azt, hogy adott idő alatt, meghatározott szerszámokkal feltörhető-e a biztonsági rendszere a vizsgált nyílászárónak.

A MABISZ garázskapukra is vonatkozó osztályozása


A vizsgált nyílászárókat hat osztályba sorolják aszerint, hogy milyen biztonsági szintnek felelnek meg az előírt szabványhoz mérten. Az első osztályba tartozók semmiféle biztonsági funkcióval nem bírnak, azaz könnyedén behatolhat rajta, aki csak akar. A második osztály már egy három perces áthatolás elleni védelmet jelent, vagyis a roncsolási vizsgálat során használt különböző méretű csavarhúzókkal, ékekkel és fogókkal ez alatt az idő alatt nem sikerül áthatolni rajta. A következő osztályba azok az ajtók, garázskapuk sorolhatók, melyek öt perc alatt nem feltörhetők az előző kategóriában felsorolt szerszámokkal, valamint feszítővas segítségével sem. A negyedik osztály biztonsági ajtóinak, garázskapuinak az előbbiekhez képest már egy közel másfél kilós kalapács, fejsze, csapszegvágó, hidegvágó, kézifűrész, valamint villamos fúrógép támadásának is ellen kell állniuk tíz percig.

Fotó: Hörmann


A különösen veszélyeztetett épületek esetén a szabvány szerinti ötödik és hatodik osztályba sorolt termékek közül ajánlott választani. Ezek ugyanis már képesek ellenállni tizenöt (5. osztály) vagy húsz (6. osztály) percnyi erős támadásnak, az előbbi osztályokban említett szerszámokon túl még olyan gépeknek is, mint az igazán félelmetesen hangzó elektromos daraboló fűrész, vagy közeli rokona a rókafarkú fűrész, illetve a mackós szakmában megbecsült koronafúró és sarokcsiszoló gépek támadásainak

Természetesen a szabvány előírja, hogy kategóriánként milyen méretű vagy teljesítményű szerszámokkal kell elvégezni a roncsolásos vizsgálatot, sőt azt is, hogy mely pontokon kell támadni.

Mire ügyeljünk a garázskapu kiválasztásakor?


Vásárláskor érdemes elkérni a termék-megfelelőségi dokumentumot és a hozzá tartozó telepítési dokumentációt. Ugyanis hiába, hogy egy termék megfelel a legmagasabb szabványban előírt osztálynak, ha a beépítés során hibákat ejt a szakember. Ilyen esetben se a forgalmazó, sem a biztosító nem tud garanciát vállalni. Arra azonban figyeljünk, hogy jogi úton érvényesíthetők az olyan követelések a biztosítóval szemben, amikor a MABISZ által bevizsgált és hitelesített ajtót feltörik, de a biztosítótársaság mégis kifogással él ez ellen, és nem akarja megtéríteni a biztosított kárt.

A garázskapu kiválasztásakor legyünk tehát körültekintőek, és csak az előírt szabványoknak megfelelő terméket válasszuk. Ennek eldöntésében a MABISZ is tud segítséget nyújtani internetes oldalán, ahol megtalálhatók az előző évben bevizsgált termékek minősítései. Évente kiadott CD-jükön pedig 1990-ig visszamenőleg, frissített változatban lehet információkhoz jutni.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK