Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Burkolat trendek a fürdőszobában

Burkolat trendek a fürdőszobában

Sámathy Tamás
 
2010. szeptember 2.
Mindennapjaink – enyhe túlzással – a fürdőszobában kezdődnek, és jóformán ott is fejeződnek be. A fürdőszoba a tisztálkodáson kívül újabban a felfrissülés, pihenés, ellazulás intim tere is, nem mindegy tehát, hogy életünk e fontos helyszíne miként hat hangulatunkra. Fürdőszobánk mérete, térarányai, a szaniterek, bútorok, kellékek jellege, elrendezése az összkép nagyon fontos elemei, de legalább ennyire meghatározó erejű a padlózat és a falak burkolata. Legyen szó akár új otthon építéséről, akár részleges felújításról, törekedjünk a stílusbeli egységre.

Fő a változatosság


Napjainkban a szériában gyártott kerámialapok az alacsony árkategóriában háttérbe szorították a természetes kőburkolatokat, jóllehet a magasabb minőségi kategóriába eső szintetikus burkolatok ára megegyezik a márvány, gránit járólapok, falicsempék árával. A négyzetlap alakú burkolóelemek mellett mindinkább teret hódítottak a téglalap formájú burkolati elemek, amelyek rakhatók fektetve, állítva vagy keverve. Fellelhetők hosszanti csíkokra, kis kockákra, rombuszokra, háromszögekre vágott lapok is.

Forrás: S&Co

Változatosak a felületek is: az egyik irányzat az organikus építészetet idézi, itt az elemek teljes mértékben a hagyományos kőlapokra hasonlítanak, textúrájuk, színviláguk egy-egy adott kőféleséget utánoz megtévesztő hűséggel. Akadnak gyártók, akik direkt valamelyik kimerült híres kőbánya köveinek pótlására szánják termékeiket, sokak számára elérhetővé téve az elérhetetlent. A visszafogott barna, szürke, sárga, matt és zsírfényű színvilágot jól ellenpontozza a másik irányzat, amely a harsány, vad, magas fényű, lakkszerűen csillogó színekre épít. Némely cég kollekciója nem áll messze egy műkörömgyár kínálatának színskálájától...

Újdonság a "metál-look", fémes arany és ezüst mozaikfelületekkel, a Zsolnay-kerámiák eozinmázaival rokon anyagokkal. Mások a porcelánt, fát, parkettát, textíliát, bőrt, selymet utánzó termékeikkel, a tapintási érzékünkre is számító érdekesen struktúrált felületekkel kápráztatják el a vásárlókat.

Tágultak a design határai is. Sok csempében megfigyelhető a fém, illetve matt hatású díszítőbetét, anyagában színes üvegből, üvegintarziából, üvegkerámiából, fémből. A divatos techno, zen vagy minimal stílusú enteriőröknél nagy jelentőséget kap a rettifikálás, mert a méretes burkolóelemek alkalmazása ellenére a hézagok szinte láthatatlanok.

A homogénnek tetsző burkolat elegáns, visszafogott, modern. Mondanunk sem kell, hogy a lézerrel vágott lapok hibátlan elhelyezése mérnöki precizitást követel az aljzatot előkészítő és a munkát elvégző szakemberektől egyaránt.

Méretválaszték


Változtak a burkolólapok méretei. Az 1x1, 2x2 cm-es mozaiktól a megszokott 10, 15, 20, 25 cm-es négyzetlapok mellett kapósak a különböző téglalapformák, valamint az 50, 60 cm-es méretekkel operáló darabok, sőt ezek kétszeresei is.

Impozáns méreteikkel mindent túlszárnyalnak a műgyantakötésű, természetes kőőrleményt, pigmenteket, csillámokat tartalmazó, alakítható műkő burkolatok. Ezekkel akár több négyzetméteres homogén felületek is lefedhetők. E hőre lágyuló attraktív anyaggal ívelt, domború, homorú profilok is hézagmentesen burkolhatók.

Gres és mázas kerámialapokból is léteznek már olyan nagy, egy métert is meghaladó élhosszúságú burkolati elemek, amelyekből néhány darab is elég lenne egy átlagos magyar lakótelepi fürdőszobába. Felmerül a kérdés, vajon a hazai burkolók felkészültek-e a méretek diktálta kihívásokra, hiszen gyakran még a 25x25-ös csempék hibátlan lerakása is gondot okoz a túlságosan önérzetes mesterembereknek. A nagyméretű lapok fejlett gyártástechnológiával készülnek, melynek eredményeként egyenszilárdságú, homogén, egymáshoz tökéletesen illeszkedő lapok kerülnek piacra.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK