Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Dekorációs falfestés egyszerűen

Dekorációs falfestés egyszerűen

Szép Házak
A dekorációs falfestés alapos körültekintést és előkészítést igényel. A falfestés megkezdése előtt érdemes tisztában lenni a különböző technikákkal.
Hacsak nem vagyunk profi szobafestők és tapétázók, aligha sejtjük, hogy milyen sokféle dekorációs technika áll rendelkezésünkre lakásunk falainak látványossá tételéhez. És a legfontosabb, hogy ezt bárki képes megcsinálni, akinek egy kis kézügyessége, némi türelme és elegendő ideje van rá. Nézzük meg, mivel dolgozhatunk.

Sablonozás


Bármelyik helyiség falát díszíthetjük sablonfestéssel, amihez semmi másra nincs szükség, csupán egy sablonkollekcióra. Ilyet a Tikkurila kínálatában találhatunk, nekik egész sablonkollekciójuk van nagyméretű mintákból. Találunk növényi és virágmotívumokat, barokkos mintát és egyszerű, modern hatású figurákat. Ily módon akár az egész falfelületet mintázhatjuk, tapétahatást keltve vagy csak egy kisebb felületet, ha a helyiség egy bizonyos pontját hangsúlyoznánk. A sablonkollekció mintáit külön-külön vagy egymással kombinálva is használhatjuk. Pompás színekkel és/vagy fényes effektusokkal játszva könnyen érhetünk el egyedülálló végeredményt.


A festék visszamosás technikája


Ezzel a technikával gyorsan és egyszerűen tehetjük elevenné az egyszínű falakat, akár pasztell, akár telt színekről van szó.  A legfontosabb, hogy  mindig figyelmesen válasszuk ki a színeket: a minta annál kifinomultabb lesz, minél jobban hasonlít az alapréteg és a fölső, mintázófestékkel festett réteg színe. A legszebb eredményeket akkor érhetjük el, ha a mintázófesték színe egy kicsivel sötétebb és tompább, mint az alsó rétegé.


Alaprétegként  használjunk akrilát terméket, ezt hagyjuk tökéletesen kiszáradni, majd a fedőréteget vigyük fel olyan körkörös mozdulatokkal, mintha mosnánk a falat. Ne nyomjuk rá az ecsetet a falra, finom mozdulatokkal kenjük fel festéket, hogy egyenletesen szét tudja teríteni. Használjunk két vagy három réteget, hogy a bevonat egyenletes és színekkel telített legyen. Az egyes festékrétegek felhordása után várjuk meg a festék száradását.

A mintahengerezés technikája


A mintahengerezés eredménye érdekes és hatásos. Ezzel a technikával a fal lehet finom mintázatú, vagy drámaian mintázott. Vásárolhatunk olyan mintázóhengert, amellyel háromdimenziós hatást érhetünk el, de a felhasználható mintázó anyagoknak csak a fantáziánk állíthat korlátot. Például a normál mintázóhenger helyett kipróbálhatunk egy nylonszatyrot vagy egy zergebőrdarabot is. A hengerre húzzunk rá egy kisebb nejlonzacskót, gyűrjük meg alaposan, majd egy nagyobb papírlapon nézzük meg milyen mintát kapunk. Az élek és gyűrődések érdekes struktúrát adnak majd ki.


Első lépében fessük le a falat akrilát falfestékkel, majd hagyjuk a réteget megszáradni. Vigyük fel a mintázó festéket hengerrel, kb. fél méteres csíkokban. Ez a munka akkor a legsikeresebb, ha két ember végzi: az egyik fölhordja a festéket, a másik pedig mintáz. Időnként tisztítsuk meg a hengert úgy, hogy egy tiszta csomagolópapíron végiggörgetjük, vagy egy nedves textildarabbal letöröljük.

Pontozó technika


A szivaccsal történő pontozó festés az egyik legkönnyebben használható mintázó technika. Az élénk és látványos minta elérésének érdekében használhatunk két színt vagy ugyanannak a színnek kétféle árnyalatát. Ebben az esetben a sötétebb színt vigyük fel előbb, száradás után pedig kövesse ezt a világosabb tónus. A szivacsozást könnyű elvégezni bármelyik akrilát beltéri festékkel.

Fessük fel az alapréteget a falra, hagyjuk megszáradni, majd mártsuk a szivacsot a festékbe és egy papírlaphoz nyomva szorítsuk ki belőle a felesleget. Amikor a szivacs félig száraz, finoman nyomjuk a falhoz. Csavargassuk a szivacsot, hogy a minták változatosabbak legyenek. Addig folytassuk a szivacsozást, amíg nem találjuk megfelelőnek a felületet. Lépjünk kicsit hátrébb, távolabbról könnyebb áttekinteni egy nagyobb falszakaszt.

Kitakarásos technika


Rajzoljuk meg a kitakarni kívánt felület mintáját és ragasszuk a falra egy festőszalag segítségével. Fessük le a felületet egy kis hengerrel, vagy ecsettel, majd vegyük le a festőszalagot, amíg a festék még nedves, így a szalag könnyen leválik a falról és a kontúrokat tisztán hagyja. Ezzel a technikával egyszerűen festhetünk a falra hosszanti vagy keresztirányú csíkokat, kockákat.


Faldekorálás struktúrglettel


Látványos és stukkó hatású dekorációt hozhatunk létre a szemcsés struktúrglettek segítségével. Ehhez kiválóan alkalmas a Tikkurila Tunto Finomszemcsés Struktúrglettje.


Vigyük fel a falra az alsó festékréteget, majd hagyjuk teljesen megszáradni Az alapművelet nagyon egyszerű: hengerezzük föl a glettet és mintázzuk meg. A mintázás lehetőségeinek száma határtalan, ugyanúgy, mint a használható eszközöké. A mintázáshoz használhatunk például egy durva felületű mintahengert, aminek a motívumai szabályosan belenyomódnak a glettbe. Kipróbálhatunk a mintázáshoz kefét, seprűt, ezekkel csíkozhatunk, pöttyözhetünk. Gumi simító segítségével pedig különleges, műmárvány hatású felületet alakíthatunk ki.

Forrás: Tikkurila

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK