Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Az egykaros csaptelep kiválasztása

Az egykaros csaptelep kiválasztása

Dohovics László / Mofém
Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkeznek az egykaros csaptelepek, és mire figyeljünk az egykaros csaptelep kiválasztásánál.

Hogyan működik az egykaros csaptelep?


Napjaink legelterjedtebb csaptelepei az egykaros típusok, amelyek először az 1970-es években jelentek meg. Működésük lényege, hogy egy kar vagy fogantyú segítségével kell beállítani mind a kifolyó víz mennyiségét, mind a hőmérsékletét, ami akár fél kézzel is elvégezhető (ezért lett egykaros a neve). Népszerűségét és gyors elterjedését elsősorban annak köszönheti, hogy a kívánt vízmennyiség és -hőfok nagyon gyorsan és egyszerűen beállítható, ezért a hagyományos kétfogantyús csaptelepekhez képest kb. 15-25 %-kal takarékosabb üzemű.

Teka Cuadro mosdó csaptelep

Az egykaros csaptelepek szerkezetének meghatározó része a központi vezérlőegység, a kartus. Ebben két kerámiatárcsa helyezkedik el egymáson, amelyek közül az egyik fix, a másikat pedig a működtetőkar segítségével tulajdonképpen mi mozgatjuk. Az egymást átfedő tárcsák nyílásának keresztmetszetét változtatva szabályozhatjuk az átfolyó víz mennyiségét és hőmérsékletét. A mennyiség beállítása függőlegesen fel-le (általában 0-25 fokos szögben), a hideg és a meleg víz keverése vízszintesen jobbra-balra történik (általában 90-120 fokos szögben).

Teka Cuadro egykaros kádtöltő csaptelep

Az egykaros csaptelepek előnyei


A csaptelepeknek számos lényeges műszaki jellemzőjük van, ezek közül most csak azokat emeljük ki, amelyek a használójuk számára is fontosak. Ilyen például a zajcsillapítás.
A vezérlőegységbe belépő víz áramlása közben nekicsapódik a kerámiatárcsáknak, illetve a hirtelen keresztmetszet-változás hatására zajokat kelt. Ennek kiküszöbölésére a vezérlőegységben zajcsillapító szűrőt helyeznek el (ezt a nevesebb gyártók eleve beépítik termékeikbe). Célszerű olyan modellt választani, amelyben a vezérlőegység átmérője a lehető legnagyobb, mert az ilyenekhez általában csendesebb, komfortosabb működés párosul.

Mofém EVO mosdó csaptelep

További nagyon fontos szempont a megbízhatóság és a hosszú élettartam, ami legalább 400 ezer nyitás-zárási ciklust jelent. A vezérlőegységeket úgy tervezik, hogy cserélhetők legyenek. Ha olyan márkát választunk, amely megfelelő garanciát és alkatrészellátást biztosít, megkímélhetjük magunkat az esetleges kellemetlenségektől.

A biztos eredet azért is lényeges, mert az egyes szerkezeti elemek és az alkalmazott kenőanyag is érintkezhetnek a vízzel. Nem árt, ha olyan termékről van szó, amelynek anyagai is megfelelnek az egészségügyi követelményeknek.

Teka MB2 egykaros mosdó csaptelep

Az állandó piaci kihívások és a fogyasztók kegyeiért folytatott küzdelem arra ösztönözte a gyártókat, hogy újabb műszaki lehetőségek után kutassanak. Ez természetesen nem hagyhatta érintetlenül az újnak számító, de idestova „középkorúvá érett” egykaros technikát.
Így született meg az ECO változat, amely nevének megfelelően további gazdaságos, energiatakarékos újítást hoz. Lényege az, hogy a működtetőkar mozgását fizikai korlátok közé szorítjuk. Mit jelent ez a használat során? Például ha egy mosdó csaptelep félig nyitott állapotban is elegendő vizet ad a kézmosáshoz, akkor miért kellene mindenáron többet elhasználnunk?

Teka Kobe mosdó csaptelep

Egyes típusokon ugyanígy a vízmennyiség mellett a hőfokot is be lehet határolni, ami megvéd a véletlen forrázás ellen. (Gondoljunk csak a zuhanyozó idős emberekre vagy a gyerekekre!)
A gyakorlatban többféle megoldás terjedt el. A leggyakoribb és legmegbízhatóbb, amikor a működtetőkar alatt van egy kalibrált beállítógyűrű, amelynek segítségével gyerekjáték a művelet, nem igényel semmilyen szakértelmet.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Mosogató csaptelep kiválasztása
A megfelelő mosogató kiválasztását a legtöbben nagy körültekintéssel végzik, ugyanez nem mondható el a csaptelepekről. Pedig a kettő egyformán fontos.