Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Falfestés előtt fal előkészítés

Falfestés előtt fal előkészítés

Szép Házak
A falfestés előtti munka a szépen festett falak záloga. Gyakran több időt igényel, mint maga a falfestés, mégsem érdemes megspórolni.

Faltisztítás mosószerrel


Első lépésként a falat mosószeres vagy kenőszappanos vízzel alaposan mossuk le. Jó eszköz ehhez a nyeles kefe, mellyel alaposan nedvesítsük be a mennyezetet és a falakat. A mosás fellazítja a málló részeket és letisztítja a még ép festékréteget. A málló részeket spatulával kapargassuk le. Ha azt tapasztaljuk, hogy a régi festés egészen nagy részekről is könnyen lekaparható, akkor távolítsuk el teljesen, ami lekívánkozik a falról. A korábban négyszer, ötször átfestett falakról viszonylag könnyű lekaparni a vastag diszperziós festékréteget, különösen, ha az alap gipszből készített glett volt.

Falrepedések kijavítása


A megtisztított részeken előbukkannak a fal kisebb-nagyobb repedései, amiket ki kell foltoznunk. A nagyobb réseket tágítsuk ki, majd előkevert habarcsot, vagy nagy vastagságban keményedő, speciális glettanyagot simítsunk a repedésbe. A kisebb hézagok eltüntetéséhez elég a sűrűre kevert glett. A falat a javítás előtt mindig alaposan nedvesítsük be.

Fotó: Akzo Nobel


A repedésekbe töltött glett kötés közben zsugorodik, ezért egy újabb réteggel szüntessük meg a szintkülönbséget. Ügyeljünk arra, hogy ezt a munkafázist a mennyezeten nehéz elvégezni, hiszen a fejünk felett kell dolgozni. Az állandóan visszatérő repedések ellen használjunk vékony üvegszálas erősítőszalagot, melyet glettbe ragasztunk, majd ezt simítsuk a makacs repedésbe.

Falak csiszolása


Ez az előkészítés legkellemetlenebb fázisa, mert sok porral jár, viszont a fal egyenletessége miatt nélkülözhetetlen. Csak akkor mondjunk le róla, ha a cél egy rusztikus, természetesen egyenetlen falfelület. A csiszoláshoz ideális a 180-as szemcsenagyságú csiszolópapír. Akár géppel, akár kézzel végezzük a munkát, elegendő lágyan a felületre nyomni, ettől már sima lesz a fal.

A sarkok és a mennyezet kényes pontjai a falfestésnek és az előkészítésnek. A sarkokban nehéz egyenletesen elsimítani glettet, a mennyezeten pedig a felrakás különösen fárasztó, mivel kényelmetlen testhelyzetben kell dolgoznunk. Ha a simítás nem sikerül tökéletesen, a csiszolással korrigálhatjuk a hibákat. A mennyezeten több szögből is ellenőrizzük az eredményt, mert a beeső surlófényben a világos színek ellenére is jól láthatók az egyenetlenségek.

A lecsiszolt falat kefével portalanítsuk, majd a padlóra hullott port takarítsuk össze, mert a legenyhébb légmozgásra is szállni kezd. Ez pedig később a falfestésnél lehet nagyon kellemetlen.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Szobafestés természetesen
Ismerős, amikor festés után nem győzünk szellőztetni, hogy minél előbb szabaduljunk a kellemetlen illatoktól? Speciális festékkel ez elkerülhető.
Falfestés előtt kalkuláljunk!
Mielőtt egy helyiség vagy akár az egész lakás kifestésére vállalkozunk, végezzünk részletes anyagkalkulációt. Ez ugyanis a gördülékeny munkát segíti.
Szobafestés házilag - 6 gyakori hiba
A felújítási munkák közül a falfestés az, aminek a legtöbben saját kezűleg nekivágnak. Néhány dologra azonban nem árt odafigyelni.