Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Falfestés ötletek

Falfestés ötletek

Szép Házak
Ha a falfestés házilag készül, és tökéletes eredményt szeretnénk, a következő dolgokra legyünk figyelemmel. Hasznos falfestés ötletek.

A korábbi falfesték vizsgálata


Az első és egyben legfontosabb lépés, hogy vizsgáljuk meg az alapot, amire majd a festéket felhordjuk. Nem mindegy ugyanis, hogy az alapra milyen festék kerül majd: a diszperziós festék, a mészfesték és a lakkfesték csak azonos fajtájú festékkel festhető át. Ha enyves festékkel van dolgunk, ezt el kell távolítanunk, majd a felületet egy kefével megtisztítani. Mészfesték esetén sem árt a szemcsés részeket egy kefével megdolgozni.

A felület vizsgálatához nedvesítsünk meg egy pamutrongyot és a falat tenyérnyi részen töröljük át vele. Ha a felület alig sötétedik meg a nedvességtől, akkor diszperziós festékkel van dolgunk, ha viszont erősen besötétedik, akkor mészfesték van a falon. Amennyiben a festéket le lehet dörzsölni, az enyves festék jelenlétére utal, ám ha semmi sem történik, az lakkfestéket jelent.

(Fotó: Akzo Nobel)


Falfestés előtt javítás és takarítás


A tökéletes végeredményhez nem elegendő csupán a korábbi festék- vagy tapétarétegektől megszabadulni. A sima felülethez szinte biztos, hogy egy kis kőműves előkészítő munkára is szükség lesz.

Egy spaklival távolítsuk el azokat a vakolatdarabokat, melyek nem tapadnak stabilan a felülethez. Győződjünk meg arról, hogy sehol sem „táskás” a vakolat, ha bárhol ezt tapasztaljuk, ne hagyjuk fent a sérült vakolatot. A javításhoz a sérült fal részt nedvesítsük meg, ehhez megfelelő egy virágspriccelő flakon. Erre vigyük fel a gipszet vagy glettet. Várjuk meg a száradást, majd vigyünk fel újabb réteget a javító anyagból, ugyanis a glett száradás után zsugorodhat és így nem lesz egyenletesen sima a felület. A második száradást követően csiszoló papírral dörzsöljük át a javított területet, majd a kiválasztott festékkel vagy mélyalapozóval kezdjük el a festést.Még mielőtt élesben nekikezdenénk a falfestésnek, alaposan takarítsunk fel a padlóról. A gipszelés, glettelés száradása és a csiszolás után ugyanis finom por száll a levegőben, és ez beleragadhat az ecsetekbe, festőhengerbe. Takarítás nélkül pedig ezekről visszakerül a por a falra és még száradás előtt beszennyezi a vadonatúj, festett falakat.

Gondoskodjunk tartalék ecsetről, hengerről. A nedves ecset megváltoztatja a festék színét, és a falra felhordva fakóbbá teszi a gyönyörű színeket. Sőt, a festék egyenletes eloszlását is befolyásolja.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Hogyan válasszunk fal színt?
Egy lakás színvilágának alapját a falak színe jelenti. Ennek kiválasztásával meghatározzuk a többi a színt és egyben közszemlére tesszük ízlésünket.