Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Fapadlók alapanyagai

Fapadlók alapanyagai

Sámathy Tamás
Villákba, elegáns lakások padlójára a belsőépítészek szerint eredeti faburkolat dukál. A valódi fapadlók többször felújíthatók, megfelelő kivitelezéssel, szakszerű ápolás mellett megőrzik szépségüket, egy életre szólnak.
A melegburkolatok ránézésre, tapintásra és érintésre is melegnek hatnak. E hatás hőszigetelő képességükből ered. A hosszabb tartózkodásra szánt, jobbára fűtött helyiségeket ezért célszerű az említett anyagokkal burkolni.

Minták és színek


A különféle fafajták természetes színtónusa, jellegzetes erezetrajza bútoraink, lakberendezési tárgyaink keretéül is szolgál. A lerakási minták, méretek megválasztásáról jó tudni, hogy a nagy minták, az erős kontúrok, a mély árnyalatok, a sötét színek kisebbítik a szobát, az apró motívumok, világos tónusok, egyszerű, sima felületek viszont optikailag tágítják a teret. Kis helyiségbe apróbb osztású burkolatot, nagyba nagyobb osztásút válasszunk! A nagy mintás változatokkal azonban vigyázzunk, mert a szoba alaphangulatát túlságosan meghatározzák. Kis lakásoknál különösen fontos, hogy az egymással kapcsolatban álló helyiségek burkolata harmonizáljon egymással. Amennyiben módunkban áll, a parketta színét az ülőgarnitúráéhoz igazítsuk! Világos bútorhoz sötétebb padlószínt válasszunk, a sötétebb tónusú kanapé azonban világos parkettán tud hangsúlyossá válni. Érdekes hatásokat mutatnak különleges felületükkel az intarziaparketták. Napjainkban divatos a homokfúvott, a drótkefekoronggal gépi úton tapinthatóan rusztikus erezetűvé csiszolt, továbbá a természetes kopást, szúrágást utánzó antikolt felületi megmunkálás.

Fafajták


A különböző fafajtákból készült burkolatok más-más esztétikai megjelenést kölcsönöznek környezetüknek. Komplex színvilágával, sajátos rajzolatával a különleges atmoszféra megteremtője a magyar Alföld aranyló fája, az akác. Nyugalmat sugárzó szín és szerkezet jellemzi a bükköt, világos színeivel, homogén felületével a tisztaságot, természetességet sugallja, modern berendezésekhez is kiválóan illeszkedő burkolatot ad. A magyar erdők különleges tölgyfáját, a csert erőteljes szerkezete, rajzolata, kemény és izgalmas színhatása teszi vonzóvá, markáns burkolatok készülnek belőle. Exkluzív színeket, rajzolatokat visz a mindennapokba a ritka burkolóanyagnak számító cseresznye. Lágy, pasztellszerű színeket, selymes fényeket sugároz a térbe az éger. Dekoratív, finom rajzolatú, kellemes, világos, méz- és meleg árnyalatú, elegáns megjelenésű anyag a juhar. A világos, natúr színvilág megtestesítője a kőris, markáns erezete, nemes színe emeli a lakás fényét. Klasszikus erezetű, tradicionális színárnyalatokat nemes vonásokkal ötvöző fafaj a tölgy, meleg színeket kínál az időtlen értékek kedvelőinek. Világos színű, sűrű rajzolatú, kemény anyag a gyertyán.

Az utóbbi években tartósságuk, színviláguk melegsége, egyedi megjelenésük, csodálatos erezetük révén nálunk is tért hódítottak a trópusi fák. A rózsafa vagy a mahagóni mellett egzotikus, különös hangzású elnevezésekkel kell megbarátkozniuk a felhasználóknak az afromosiától a kempason és a lapachón át a vengéig. Van közöttük egészen világos, mély sötét, aranybarna, narancsos vörös és mély bordó. Egyes vízálló fajták fürdőszobákba, úszómedencék szélére is beépíthetők. A bambuszból gyártott parketta rendkívül kemény, nedvesség és pára nem károsítja, natúr és sötét színben forgalmazzák. Az egzotikus fából készült parkettákat vásárlóknak azonban nem szabad számításon kívül hagyniuk azt a tényt, hogy ezek a burkolatok idővel "beérnek", sötétednek. E termékek ára meglehetősen borsos: az anyag vastagságától, keménységétől, előkészítettségétől, származási helyétől függően négyzetméterenként 8–12 ezer forinttól 80 ezerig terjed.

Címkék: