Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Fapanelburkolatok

Fapanelburkolatok

Farkas Ági
A mostanában egyre kedveltebb egyedi és különleges lakberendezési megoldások legtöbbször csak nagy felfordulás árán valósíthatóak meg, ezt pedig nem mindenki vállalja be szívesen.
Legyen szó festésről vagy tapétázásról, a lakás díszítése bizony jelentős porral, kosszal és festékpöttyel jár, nem beszélve az összes bútor letakarásáról, esetleges mozgatásáról. A falpanelek olyan falburkolási megoldást jelentenek, amelyeket egyrészt nem kell 2–3 évente elhasználódásuk miatt lecserélni, másrészt a felrakásuk nem jár nagy rumlival és kosszal. Nagy előnye továbbá, hogy szétszerelése és újra összeállítása is könnyen megoldható. Ha például egy másik szobában szeretnénk a falra tenni vagy esetleg a következő lakásunkban akarjuk felhasználni, annak sincs semmi akadálya.


A mobil faldekorációs elem a legjátékosabb és egyben a legkönnyebben megvalósítható falpaneltípus. Felszerelése nem nehezebb, mint egy képszög elhelyezéséhez a fal megfúrása. A négyzet alakú, két oldalán eltérő felületű panelek gyorsan és könnyen cserélhetők az alapkeretben. A tízféle dekorfelület és a többféle kivitel (mágnestábla, írótábla, világítóelem, dekorelem, kasírozott fotóelem) lehetővé teszi, hogy igazán szabadjára engedjük a fantáziánkat. Ha megunjuk a látványt az adott helyiségben, csak megfordítjuk az elemeket, hiszen a kétoldali felületnek kétféle designt is adhatunk.
A világítóelemek segítségével hangulatossá varázsolhatjuk a szobát. A hasznos felületek – mint az író- vagy a mágnestábla – lehetőséget teremtenek, hogy megosszuk mással gondolatainkat vagy üzenetet, emlékeztetőt hagyjunk családtagjainknak. A fotóelemre pedig akár a legemlékezetesebb családi nyaralásunk is rákerülhet.


A funkciós falpanelek attól különlegesek, hogy tetszőlegesen helyezhetünk el bennük fúrás nélkül kampókat, polcokat, képakasztókat, dobozokat vagy akár világítótesteket. Két panel között egy sínben helyezhetjük el ezeket a kiegészítőket, amelyek bármikor könnyen áthelyezhetők. Gyakorlatilag egyszerre valósul meg velük a fal dekorálása és a polcok, tárolóelemek felszerelése. Nemcsak kényelmes, de praktikus és szép falburkolási lehetőség a lakás bármely helyiségében. Ha meguntuk a régi csempét, nem kell szétvernünk a fürdőszobát, beburkolhatjuk a nedves térbe való falpanelekkel. Ehhez választhatunk beépített lámpát vagy képkeretet is. Utóbbiba fényképet, köveket vagy akár kagylókat is tehetünk.      


Nemcsak otthonunkat díszíthetjük funkciós falpanelekkel, de akár üzlethelyiségekben is ideális és különleges megoldás lehet a termékek ki- és elhelyezésére. A falpanelek között talán a legérdekesebb és a legegyedibb a 3D-s típus, amellyel igazán különleges megjelenést érhetünk el. A dupla nút, amelynek segítségével kétféle magassági pozícióba állíthatjuk az elemeket, illetve a három különböző panelszélesség lehetővé teszi, hogy azokat nemcsak síkban, de egymáshoz képest térben eltolva is összeszerelhetők legyenek.


Ettől az új megoldástól válik 3D hatásúvá a falburkolat. A felrakás módja is többféle lehet, ezáltal különböző mintázatokat érhetünk el. Választhatunk a zsindelyes, a soronként emelt vagy a csúsztatott kivitelezés közül. Mivel az elemek nem ragasztással, hanem szerelőkarmokkal rögzíthetők, így a panelek bármikor áthelyezhetők, újrarendezhetők.

Címkék: