Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A fémmedencék jellemzői

A fémmedencék jellemzői

A fóliabélésű fémmedencék telepítése igen gyorsan terjed. A nálunk fejlettebb országokban 15 évvel ezelőtti megjelenésük óta ma már a magánmedencék területén meghatározóvá váltak.

A fémmedencék mérete, alakja és beépítése


Az egy darabban elkészített "zsákfólia" elhelyezésének feltétele a medence méreteinek pontossága, az oldalfalak simasága. Ezt biztosítja az egy vagy két darabból készült, tekercses palástlemez, amely a medence alakjához és méreteihez igazított. Anyaga horganyzott acél műanyag bevonattal vagy speciális alumíniumötvözet. Süllyesztett kivitelnél a palástlemez adja a körülbetonozáshoz a belső zsaluzatot, amely vízfeltöltéssel öntartó. A faanyagot és szaktudást igénylő hagyományos zsaluzást így házilagos építési mód váltja fel.

Kör alakú fémmedence (Dr. Bertényi Uszodatechnika)

Mivel a fémmedencék mindkét alapeleme, a fóliaburkolat és a palástlemez is gyárilag előregyártott, kötött a medence alakja, illetve a választott alakon belül a mérete. Egyedi alak, illetve méret rendelhető, de magas költsége miatt nem jellemző. A fémmedencéket négyféle alakban gyártják: kör, ovális (pontosabban: félkörrel lezárt négyszögletes), nyolcas (két illeszkedő kör) és négyszögletes. E formák eltérő mértékben használják ki a fémmedencék előnyeit, beépítési módjuk is különbözik.

Mélységük általában 1,2 vagy 1,5 méter, de kisebb kör alakú medence esetén 0,6 és 0,9 m is előfordul. Hosszúságuk a 3 m-től 10–20 m-ig változik. A leggyorsabban beépíthető és egyben legolcsóbb a kör alakú fémmedence. Ennél a víznyomás vízszintes síkú nyomatékot nem gerjeszt. Nem süllyesztett kialakítás esetén a körülbelül 0,6 mm-es fém palástlemez már kielégíti a statikai követelményeket a négyszögletes alakú hagyományos betonmedencék 20 cm körüli vasalt betonfalával szemben.

A fémmedencék beépítése


Mivel a viszonylag bonyolult építési munka helyett a fémmedence építése szerelési jellegű, nemcsak anyagköltségben, hanem munkadíjban is jelentős mértékű a megtakarítás, és az építési idő is rendkívüli módon lerövidül. Kör alakú fémmedencét mind süllyesztve, mind kiemelve be lehet építeni. Sülylyesztett beépítésnél feltétlenül szükséges az alapbeton, illetve a medence körbebetonozása, mivel a földnyomás nem egyenletes minden irányból és így a fémpalást önmagában nem öntartó.

Kör alakú fémmedence (Dr. Bertényi Uszodatechnika)

A nyolcas alakú medence hosszúkás alakját a két egymásba kapcsolódó kör biztosítja. A két kör találkozásánál a víznyomásból eredő, a medence hossztengelyére merőleges irányú erőt az alaplemezbe betonozott U-alakú acél tartószerkezet veszi fel. 1,2 m-es vízmélységig a kiemelt elhelyezés is lehetséges. 1,5 m-es mélységnél a medencét legalább 75 cm mélyen be kell süllyeszteni, és körbe kell betonozni.

Az ovális medence az optimális úszásra, emiatt a legnépszerűbb is. Az ovális formájú fémmedencék szerkezetileg kevésbé előnyösek, mint a kör vagy a nyolcas alakúak, hiszen az egyenes szakaszokon a fémpalást nem öntartó. A medence beépítési módja emiatt némiképp eltér a kör és a nyolcas alakúaktól. Négyszögletes fémmedence statikailag nem önhordó, ezért gazdaságtalan, így alkalmazását nem javasoljuk.

A medence megépítése önmagában még csak fél siker, állandó karbantartás nélkül ugyanis a víz egy-két hét múlva használhatatlanná válik.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK