Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Flexibilis vagy alakváltozásra képes ragasztó

Flexibilis vagy alakváltozásra képes ragasztó

Promóció
Amikor flexibilis vagy kültéri csemperagasztót keresünk az üzletek polcain, az anyagok és az elnevezések széles választékával találkozhatunk. Ezek a kifejezések azonban nem feltétlenül utalnak a műszaki tartalomra!
Az elnevezések közül példaként említhető a Fagyálló Superflex csemperagasztó, a Kültéri fagyálló flexibilis csemperagasztó, a Kültérre flexibilizált csemperagasztó. Flexibilis (hajlékony) lehet például egy flexi cső, egy flexibilis szifon és egyéb olyan dolgok, amelyek ránézésre egyértelműen flexibilisek. Ezeket a kifejezéseket bármikor bármilyen termékre ráírhatnák, nincs mögöttük a műszaki tartalomhoz kapcsolódó kötelezettség, nincsenek mögöttük szabványok és semmi olyan háttér, ami egy esetleges probléma esetén, irányt, jogorvoslatot, segítséget nyújt annak megoldásában.


Az alábbi táblázat útmutatót adhat abban, hogy miként válasszunk csemperagasztót:

 RagasztókJelölés Osztály
 CementkötésűC kötőanyag
 DiszperziósD kötőanyag
 Reaktív gyantaR kötőanyag
 Teljesítmény1 Normál terhelésű (0,5 N/mm2 tapadó szilárdságtól)
 Teljesítmény2 Fokozottan terhelhető (1 N/mm2 tapadószilárdságtól)           
 Kiegészítő tulajdonságF Gyors kötésű (3/24 óra járhatóság/terhelhetőség)
 Kiegészítő tulajdonságT Leszúszásmentes (1 mm-től kisebb lecsúszás)
 Kiegészítő tulajdonságE Hosszú nyitott idejű (30-40 perc)
 Alakváltozási tulajdonságS1 Alakváltozásra képes
 (2,5 mm lehajlás a lehajlási vizsgálat alapján)
 Alakváltozási tulajdonságS2 Nagy alakváltozásra képes
 (5 mm lehajlás a lehajlási vizsgálat alapján) A ragasztókat a kötőanyag, a teljesítmény, a kiegészítő tulajdonságok, illetve az alakváltozási tulajdonság alapján sorolják osztályokba. A ragasztó ajánlásakor csak ezeket a jelöléseket keressük a zsákokon, mert ezek az irányadóak a műszaki tartalom szempontjából.

Példának okáért falburkoláshoz mindig lecsúszásmentes ragasztót, illetve egy fűtött aljzatra, kent vízszigetelésre, teraszokra mindenképpen fokozottan terhelhető besorolású anyagot válasszunk. Továbbá ne a flex, illetve kültéri szócskákat keressük, hanem az alakváltozásra, illetve nagy alakváltozásra képes S1 vagy S2 jelölést! Miként néz ez ki a zsákokon? Például a C2TE S1 jelentése: cementkötésű, fokozottan terhelhető, lecsúszásmentes, hosszú nyitott idejű, alakváltozásra képes.

A Mapei szeretne abban segíteni, hogy a burkoló szakma egyre inkább tudjon a prémium anyagok irányába nyitni, ezért 2011-től csökkentette a prémium csemperagasztók listaárait. A kedvezőbben elérhető magas műszaki tartalommal rendelkező csemperagasztók így segítik a felhasználókat, megrendelőket abban, hogy a beépítésekhez valóban a magas műszaki tartalommal bíró, kíváló minőségű anyagokat ajánlják, vásárolják, használják. 

A Mapei a problémamentes burkolatok elkészítéséhez most a Keraflex családot ajánlja:
  • Keraflex.
  • Keraflex Easy    
  • Keraflex Maxi S1               
  • Keraflex S1         

A termékekről bővebb információt (leírást, műszaki információt) a www.mapei.hu oldalon talál.

Emellett az időtálló, minőségi burkolatok kialakításához a Mapei A tartós burkolat titka című lakossági kiadványával is szeretne segítséget nyújtani, amely letölthető itt!

Címkék: