Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A garázskapuk karbantartása

A garázskapuk karbantartása

Szép Házak
Egy jó minőségű motoros garázskapu akár több generációt is kiszolgálhat, ehhez azonban nélkülözhetetlen a megfelelő karbantartás.
Ahhoz, hogy garázskapunk hosszú ideig kifogástalanul működjön, fontos a rendeltetésszerűen történő használat. Mint minden motoros szerkezetnél, a garázskapunál is idővel az alkatrészek elhasználódnak, ezért rendszeresen át kell vizsgálni a kaput.

A karbantartás gyakorisága


Vásárláskor a garázskapu gyártója nyilatkozik arról, hogy milyen sűrűn kell átvizsgálni a kaput. Ez minden esetben a gyártó felelőssége. A szükséges átvizsgálás sűrűsége a karbantartási utasításban megtalálható, ez általában típustól függően évente egy alkalom. Az ipari vagy teremgarázs kapuk esetében sűrűbb átvizsgálás szükséges, mint családi házak esetében, hiszen a használat gyakorisága is eltérő.

Fotó: Hörmann


A karbantartás módja


A garázskapu karbantartása során a szakember a karbantartási lista szerint ellenőrzi a a rögzítési pontokat, a különböző mechanikus alkatrészek állapotát , és beállítja a rugókat. Megtisztítja az alkatrészeket és pótolja a kenőanyagot, majd a végén jegyzőkönyvet vesz fel a kapu állapotáról.

Fontos különbséget tenni a karbantartás és a javítás között. Karbantartás esetén a garázskapu állapotát ellenőrzik és beállítják, amit kell. A javításnál azonban alkatrészeket cserélnek, ha szükséges és ez több időt vesz igénybe illetve plusz költséget jelent.


A karbantartást végző szerelőnek joga van kijelenteni, hogy a garázskapu használatra alkalmatlan és baleset megelőzése céljából a kaput le is zárhatja egészen addig, amíg a javítást elvégzik. Erről mindenképpen jegyzőkönyvet kell vezetni, mert a kaput üzembe helyező illetve karbantartást végző szerelő, illetve a gyártó felelősek azért, hogy a garázskapu ne okozzon balesetet. Az üzemeltető felelőssége sem elhanyagolható: ő felel azért, hogy a karbantartást a gyártói utasítás szerint rendszeresen elvégeztesse.

Megfelelő karbantartással a garázskapu hosszabb élettartama garantált és a kapu kevesebb költséges javítást igényel.

Kérjen ajánlatot Hörmann

garázskapukra és bejárati ajtókra:


Tel.: +36 (30) 242-2560
E-mail: centrum@szephazak.hu

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Garázskapuk betörésvédelme
Biztonsági szempontból az utcáról nyíló garázskapuk a ház legvédtelenebb pontjai. Hogyan előzhetjük meg értékeink eltulajdonítását, megrongálását?
Balesetek megelőzése garázskapuknál
Bizonyára hallottunk már olyan, sokkoló történeteket, hogy egy garázskapu balesetet okozott. A megfelelő garázskapuval megelőzhetők a balesetek.
A biztonságos garázskapu
A garázskapuval szemben fontos elvárás, hogy az értékeinket óvja az illetéktelenek behatolásaitól. Mikor tekinthetjük biztonságosnak a garázskaput?