Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Hogyan válasszunk fal színt?

Hogyan válasszunk fal színt?

Szép Házak
Lakásunk hangulatát számos dolog befolyásolhatja. A burkolatok, bútorok, textíliák, virágok, kiegészítők, világítás, fények és természetesen a színek. A színek megjelenésének legnagyobb felületei a falak, ezért a színválasztást alaposan meg kell fontolnunk.

A falszín kiválasztásának szempontjai


A színek már az első pillanatban valamiféle érzelmet közvetítenek felénk és sok mindent elárulnak rólunk. Természetesen, ahogy ízlésünk változik, úgy változik az egyes színekhez fűződő viszonyunk is. A falak színének kiválasztását felfoghatjuk alkotó tevékenységként is, hiszen így próbára tehetjük otthonteremtő készségünket.

Fotó: Akzo Nobel (Colour Futures 2011)

A színek világával egy önálló tudományág, a színpszichológia részletesen foglalkozik és ezzel kapcsolatban elképesztő mennyiségű, gazdagon illusztrált anyagot találhatunk könyvek formájában is. Legtöbben, akik a megfelelő falszínt keresik, hallottak már általánosan ismert „szabályokról”: a sötét színek szűkítik a teret, a sötét színű mennyezet optikailag csökkenti a belmagasságot, vagy a hideg színek valóban hideg érzetet keltenek. Ezek a lakberendezésben, belsőépítészetben használt szabályok régóta tartják magukat, de a gyakorlatban nem mindig válnak be, nem szabad kizárólagosan ezekre építeni. A lakással kapcsolatos érzéseink ugyanis a felhasznált anyagok, bútorok, a világítás és a textíliák együttessen alkotott harmóniáján múlnak. A fal színének kiválasztása, a festés technikája lényeges része az összképnek, önmagában viszont nem képes végletesen befolyásolni az enteriőr hangulatát. A legjobb tehát, ha a színválasztást saját ízlésünkre bízzuk. Aki bizonytalan, kérje lakberendező segítségét, vagy merítsen ötletet a természetből.


Falfestés egy színnel


Egyetlen, jól kiválasztott színnel is gyönyörű lehet a lakás, és több színtől is lehet unalmas, ötlettelen. Meglepő, de az egyszínű festés mellett dönteni nagy merészségre vall, hiszen biztosnak kell lennünk abban, hogy a kiválasztott szín nem lesz unalmas, hosszú ideig szeretni fogjuk, és a bútorok, kiegészítők, textíliák tökéletes egységben lesznek ezzel az egy színnel. Ezért ennek az egy színnek a megtalálása nehéz és időigényes dolog. Azt a bizonyos egyetlen színt inkább a neutrális színek melegebb árnyalati közül válasszuk. Ez szinte minden esetben jó döntésnek bizonyul.


Falfestés több színnel


Ha egyszerre több színt használnánk a falainkon, akkor szükségünk lesz színpárosítási érzékünkre. A színek harmonikus kombinálása még az ezzel foglalkozó szakemberek számára sem könnyű feladat. Ebben az esetben mindig végezzünk próbafestést.

A színválasztás szempontjából tekintsük a lakást egységes egésznek és a kiválasztott színek harmóniáját akkor is tartsuk meg, ha a helyiségek nincsenek közvetlen kapcsolatban egymással.


Falfestés harmonikus színekkel


Harmonikus színpárosításról akkor beszélünk, amikor az egy adott családba tartozó színek közel azonos árnyalatát párosítjuk: sárgát a naranccsal, vörössel. Választhatjuk a monokróm színharmóniát is, azaz ugyanannak a színnek többféle árnyalatát használjuk. Míg az előbbi kicsit merészebb, az utóbbi átgondoltabb, kiegyensúlyozottabb hatást kelt, bár a teljességhez a választott árnyalat is hozzátartozik.


Falfestés kontrasztos színekkel


A kontrasztos színkombinálást inkább a magabiztos, bátran kísérletezők vállalják. Megjelenhet ugyanannak a színnek két vagy több egymástól nagymértékben eltérő árnyalata, de ez elképzelhető más-más családba tartozó, például hideg-meleg színek különböző árnyalatainak kontrasztjaként is.


Mindig vegyük fontolóra, hogy a helyiség mely falait szeretnénk kontrasztossá tenni a többihez képet. Ezen belül a legfontosabb, hogy egy ilyen fallal mit szeretnénk kiemelni. Döntsük el, hogy az ide állított vagy függesztett bútorokat, tárgyakat hangsúlyoznánk, vagy az egész helyiségnek szeretnénk markánsabb színt adni. Nagyon fontos, hogy a hangsúlyozni kívánt falat ne ötletszerűen válasszuk ki, mert ezzel az átgondolatlanság látszatát kelthetjük. Ebben az esetben válasszunk inkább egy rövid oldalfalat.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK