Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Hova kerüljön a laminált padló?

Hova kerüljön a laminált padló?

Szép Házak
Mielőtt döntést hozunk a laminált padlóval kapcsolatban, legyünk tisztában azzal is, hogy hova, milyen felületre, milyen helyiségekbe lehet fektetni.

Mely helyiségekbe alkalmas a laminált padló?


A laminált padló kizárólag belső térben használható, itt bármelyik helyiség padlójának burkolására megfelelő, míg kültérre alkalmatlan. Természetesen a padló kopásállóságára és felületi vízállóságára figyelmet kell fordítani. Folyosóra, nappaliba közepes igénybevételi osztályba sorolt padlót válasszunk, míg irodába, üzletbe magasabb kopásállósági és igénybevételi osztályba tartozó termék mellett döntsünk.

Fotó: Witex


Milyen legyen az aljzat a laminált padló fektetésekor?


Az aljzat a burkolás előtt legyen száraz és pormentes. A beton nedvességtartalma nem haladhatja meg a 2,5 CM %-ot. (A CM a beton nedvességét mutatja százalékban.) Hasznos a már elkészült és száraz aljzatra egy párazáró fóliát fektetni, ez ugyanis megakadályozza, hogy a betonban maradt pára megtámadja a padló alsó rétegét. Ha párazáró fólia nélkül burkoltunk és a padló nedvességet kapott, meg kell vizsgálni, milyen mértékben sérült a klikk rendszer, illetve látható-e penészedés a padló alján. A penészedés nem csak esztétikai, hanem egészségügyi szempontból is fontos. Az elázott, penészes padló biztosan cserére szorul.


A következő a lépészaj csökkentő réteg, amely egy 2 mm-es habfólia. Fontos, hogy a fólia megfelelő minősége, mert a kevésbé jó minőségű fóliák nyitott cellásak, így ezek a terhelés során elveszítik rugalmasságukat és nem nyerik vissza a formájukat. A következmény, hogy például a kanapéval terhelt sarokban a bútor elmozdítása után a padló és a szivacsréteg között légrés keletkezik, így a padló mozoghat a talpunk alatt. A jó minőségű, zárt cellás fóliák a terhelés után is tartják a vastagságukat.

A padlót ún. úsztatott eljárással, ragasztás nélkül fektessük. Előnye, hogy a lefektetett burkolat bármikor visszabontható, és egy új lakásba átvihető, illetve sérülés esetén roncsolás nélkül cserélhető. Telibe ragasztásnál viszont nehéz a panelek cseréje és mozgatása.

Címkék: