Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Így újítsuk fel a régi ajtó- és ablakrácsot

Így újítsuk fel a régi ajtó- és ablakrácsot

Szép Házak
A régi, míves ajtó- és ablakrácsok nem csak tartozékai a nyílászáróknak, hasznosak is. Megérdemlik a megfelelő karbantartást, melyhez tanácsokat adunk.
A régi házak bejárati ajtóin, ablakain látható kovácsoltvas rácsok egyrészt hozzátartoznak az épület és az utca, illetve a település arculatához. Másrészt pedig a lakásokat, lakóházakat védik meg az illetéktelen behatolástól. A jól karbantartott, erős rácsozat megfelelő mechanikai védelmet nyújt a betörések ellen.

Első lépés: festék- és rozsda eltávolítás


Első lépésben a régi, vastag festékréteget kell eltávolítanunk. Erre használhatunk hagyományos festékmarót, de hatékonyabb a hőlégfúvó, ami leégeti a málló, táskás rétegeket. Készüljünk fel arra, hogy a régi fedőfestéktől nagyon nehéz tökéletesen megszabadulni, de a makacsabb helyeken kis kalapáccsal megütögetve a zománc keménységűre érett festékfoltok leverhetők.


Ezután következhet a málló, rozsdás rétegek eltávolítása. Gyakran a már lepattogzott festék alatt a vasfelület mélyen korrodálódott. Hegyesre és élesre köszörült kaparóacéllal ezeket a részeket viszonylag könnyen lehánthatjuk, majd jöhet a huzalkefés tisztítás. Erre keskeny kefét használjunk, amellyel a szűk helyekre is beférünk. Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha a fúrógépre kefés fejet illesztünk, ezzel ugyanis gyorsan és alaposan haladhatunk. Ha úgy látjuk letisztított felületen, hogy azt a rozsda durvára marta, akkor itt csiszolással finomítsunk egy keveset. A jobban hozzáférhető részekhez használhatunk deltacsiszoló-gépet is.

Második lépés: hibás részek javítása


A teljesen letisztított rácsot tisztítsuk meg a csiszoláskor keletkezett portól, amit akár egy üvegmosó kefével is elvégezhetünk, de sokat segít egy öreg porszívó, amit már nem sajnálunk. A felületet kenjük be rozsdapassziváló szerrel, pl. Ferropasszittal, vagy Evipasszal. A vegyszer a rozsdaszínt szürkére változtatja, a fémrács felületét pedig passziválja, ellenállóvá teszi, egyben jó festékalapot képez. A teljesen száraz és szürkére változott rácsot ezután már bemázolhatjuk valamelyik kültéri igénybevételre alkalmas alapozó- és fedőfestékkel, mely hosszú évekre megakadályozza a rács korrózióját.

A nagyon régi ajtók, ablakok esetében nem csupán a rácsot célszerű felújítani, hanem az egész nyílászáró felületét, szerkezetét is. A régi vastag festékréteget marassuk le, majd a fa felületek hibáit tapasszal kijavítva, lecsiszolva újra mázolhatjuk. A szép, régi ajtók, ablakok felülete ettől nem lesz tökéletesen sima, csak megfelelően karbantartott, ápolt, élettartamuk így hosszabb.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Mikor leszünk elégedettek ablakainkkal?
Az Internorm SOLAR+ üvegű ablakai kitűnő hőszigetelő és hangszigetelő képességűek, valamint rendkívül esztétikusak.
Nagy üvegfelületek az építészetben
A modern építkezés és felújítás nagy hangsúlyt fektet a nyitott terek és a nagyméretű üvegfelületek kialakítására.
Fontos részletek az előszobában
Az előszoba nem egyéb, mint szűrő, afféle zsilip a lakásunk és a kinti világ között. Ide érkezünk, lepakolunk, és innen indulunk.