Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A kerámia burkolatok követelményei

A kerámia burkolatok követelményei

Fazekas Márton
Nálunk is mind kedveltebbek a korábban csak a déli országokban népszerű kerámiaburkolatok. A vásárláskor nem csak az esztétikai tényezőket kell figyelembe venni, hanem a minősítési értékeket is, a kopásállóság, a fagyállóság és a méretpontosság tekintetében. A megfelelő alapanyag azonban csak a siker egyik feltétele. Szükséges a szakszerű és gondos munkavégzés mind a burkolat aljzatához mind a lapok fektetéséhez.

Kopásállóság


A kopásállóság mint probléma többnyire a mázas padlólapoknál jelentkezik. A gres lapok rendkívül kemények, és mivel homogének, a kopás szabad szemmel nehezen érzékelhető.

A mázas lapok kopásállóságát az ún. PEI-metódussal ellenőrzik. A PEI-skála egymást követő fokozatai között szinte nagyságrendi különbségek vannak.

Forrás: S&Co

Fagyállóság


Mázas lapoknál is lehet fagyállósági probléma, mert a bevizsgálás csak a kerámialapok fagyállóságát minősíti, míg a valóságban az egész lapburkolati rétegrend fagyállósága vizsgázik.

Egy időjárási hatásoknak kitett burkolat olyan komplex rendszer, amelyben az aljzat, a ragasztó- és a hézagolóanyag, a dilatáló- és hézagtömítő anyagok, a burkolólapok és a kivitelezés minősége egyetlen, megbonthatatlanul egymásra épülő egységet képez, és bármelyik elemének elégtelen volta menthetetlenül a burkolat tönkremenetelét okozza.

Ez akkor is igaz, ha a probléma a lapok felületén elszórtan jelentkező kagylós felpattogzásokban nyilvánul meg. Ilyenkor a legtöbb "szakember" teljesen biztosra veszi, hogy csakis a lapok fagyállóságával lehet baj, holott a legtöbbször ilyenkor is az okozza a felfagyást, hogy a lapok és az ágyazóréteg közé valamilyen kivitelezési hiányosság folytán víz szivárgott.

Termékfelelősség az "osztályos" lapokra


Az importból származó, drága burkolólapok forgalmából jelentős az osztályos minőségű áruk aránya. Az osztályos termék egyetlen kritériuma, hogy valamely szempontból nem felel meg a szabványnak. Ennek megfelelően egyetlen gyártó sem fogad el reklamációt osztályos termékre.

A forgalmazó felelőssége csak arra korlátozódik, hogy köteles korrektül tájékoztatni a vevőt a termék osztályos mivoltáról, és ha az nem felel meg az elvárásoknak, akkor a vásárlás időpontjától számított, a fogyasztóvédelmi törvényben előírt határidőn belül a bontatlan csomagolású, érintetlen tételeket köteles visszavenni vagy cserélni.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK