Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A látszóbeton

A látszóbeton

Hacsek Tamás
Túlzás lenne azt állítani, hogy a beton manapság divatos építőanyag. A teherhordó szerkezetekben szinte nélkülözhetetlen, és még ott is jelen van, ahol kívül téglát, követ, vakolatot vagy faborítást látni. Egyes esetekben viszont érdemes elgondolkodni a lehetőségen: milyen az, ha maga a beton is látszik.

A látszóbeton előnyei


A valódi kő faragásához, szállításához és helyrerakásához képest a látszóbeton készítése jelentős élőmunka-megtakarítást jelent. A további előnyöket a létrejövő felület formai gazdagsága adja. Szó sincs tehát arról, hogy a látszóbetonnak mindig nagynak, unalmasnak, egyszínűnek és tagolatlannak kell lennie. Ennek érdekében a legkülönbözőbb technikai újításokat, fejlesztéseket végezték az elmúlt fél évszázadban, amelyek között akad filléres lelemény, de komoly tudományos háttérmunkát feltételező találmány is.

Színes beton


A kész beton színét leginkább a cement kötőanyag és a betonba kevert homok természetes színe határozza meg. A hagyományos építkezéseken szürke portlandcement és fehércement a leggyakoribb, de előfordul, hogy színezett cementet, valamint betonszínező adalékanyagot is használnak.

Fontos tudni, hogy erre a célra nem minden festék-, illetve pigmentanyag alkalmas, és hogy ez jelentősen növelheti a költségeket. Fontos, hogy a bekevert homok egy forrásból származzon, mert a különböző időben és helyről kotort vagy bányászott anyagok eltérő színűek lehetnek.

Speciális zsaluzat


Hogy a készítendő beton változatos felületű legyen, a kifejezetten e célra alkalmas zsaluzatokba a legkülönbözőbb betéteket lehet elhelyezni. A legfontosabb követelmény, hogy alakváltozás nélkül kibírják, amikor ráöntik és tömörítik a betont, ugyanakkor a kizsaluzásnál könnyen és pontosan váljanak el a megkötött anyagtól.

Készítenek többször használható sablonokat a klasszikus építészetből örökölt mintákhoz, vagy modern, vidám, játékos darabokat. Léteznek pozitív és negatív formát adó mintázatok, a lehetőségek korlátlanok.

Zsalubetéteket akár magunk is készíthetünk fából, fémből, üvegből, nádból, műanyagból vagy akár keménypapírból is. Más jellegű felületi változatosságot kapunk, ha maga a zsaluzat belső felülete adja meg a textúrát. Például a deszkák különleges és karakteres profilú fűrészelése vagy a tükörsimára csiszolt és gyalulatlan felületek váltakozása.

Utólag módosított betonfelület


Ugyancsak ismert technika, hogy a kész betonfelületet utólag módosítják. Szokták mosni nagynyomású vízzel, fúvatni szemcsés anyaggal vagy profilozni fémeszközzel. Lehet a betont csiszolni is. Ha megfelelő a betonrecept és a felületet utólag simára-fényesre csiszoljuk, akkor tulajdonképpen műkövet állítunk elő, vagy ahhoz nagyon hasonlót.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK
Berendezés betonból
A beton elfoglalta helyét a belsőépítészetben: térelválasztó, fal- és padlóburkolat, konyhasziget, kád, mosdó készülhet belőle.