Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A látványos csigalépcső

A látványos csigalépcső

Szép Házak
A csigalépcső hasznos funkcióján túl, igazi látványeleme, kiegészítője a lakásnak. Ehhez azonban megfelelő csigalépcsőt kell választani és terveztetni.
Kisméretű födémnyílásoknál és a lakás négyzetmétereinek praktikus kihasználásánál érdemes csigalépcsőt beépíteni a hagyományos egyenes, sok helyet igénylő lépcsők helyett. Mielőtt megterveztetnénk a csigalépcsőt, nem árt felmérni a lehetőségeket, a család igényeit és a csigalépcső környezetbe való beillesztését is. A tervezés során pedig figyelni kell a lépcső biztonságos használatára, valamint a lakásban bútordarabként való megjelenésére is.

A csigalépcső változatos formákkal és anyagokból készülhet. Előnye, hogy látványos és kis helyen elfér, ami egyben hátrányt is jelent, hiszen nehezen vagy egyáltalán nem lehet rajta nagyobb holmit fel-le hordani. Mielőtt a csigalépcső mellett döntünk, ezt is fontos mérlegelni.


A csigalépcső helyigénye


A csigalépcső átlagos helyigénye kb. 2 m2, ami hatoda a vasbeton lépcsőének. A csigalépcsők általában 160-200 cm-es átmérővel készülnek. Az úgynevezett „minarett” csigalépcső ennél is kisebb lehet, 130 cm, ám ezen csak felfele tudunk kapaszkodás nélkül menni, lefelé már kapaszkodni kell a csigalépcső korlátjába. Ettől függetlenül persze biztonsággal használható ez a típus is.

Az induló- és érkező fokok között a csigalépcső járóvonala legalább teljes körívet (360 fokot) zár be, vagy annál legfeljebb 40 fokkal nagyobbat. A födémnyílás átmérőjénél csak mintegy 25 cm-rel kisebb átmérőjű lépcső építhető be. Ideális esetben az érkező fellépő azonos szintben csatlakozik a födémhez.


A csigalépcső beépítése


A csigalépcső már akkor beépíthető, amikor a födém kész, tehát használható ideiglenes járólapokkal is, mint építési lépcső. De annak sincs akadálya, hogy a már teljesen kész lakásba – falak festettek, padló burkolva – építsék be, mivel ez szinte sérülések nélkül megoldható.

Az átlagos csigalépcső súlya kb. 500 kg, ami nagyrészt függ a felhasznált anyagoktól is, így a csigalépcső a meglévő padlófűtést sem teszi tönkre. Gyakori, hogy a csigalépcső indulásánál padlófűtés helyezkedik el. Ebben az esetben a lépcsőt ragasztva és nem fúrva rögzítik.


A csigalépcső anyaga


Tapasztalatok alapján a csigalépcsők zöme egyedi tervezés alapján készül a helyi viszonyokhoz alkalmazkodva. A tartószerkezet és a korlát készülhet fából, valamint különböző felületkezelt fémek felhasználásával, ezzel rusztikus, természetes megjelenésű csigalépcsőt kapunk. Lehet a tartószerkezet festett, horganyzott vagy rozsdamentes acélváz, amelyre lakkozott fa járólapok kerülnek. Nem ritka, hogy a fokok fémből vannak, amit padlószőnyeggel ragasztanak le, ezzel akadályozva meg a csúszást és melegebbé téve a lépcső járólapjait. Ez modern külsőt kölcsönöz a csigalépcsőnek.


A klasszikus stílusú csigalépcsők akár kovácsoltvas korláttal is készülhetnek. Ha fa járólapok mellett döntünk, ragaszkodjunk a keményfához, mivel a fenyő látványra ugyan szép, de a folyamatos terhelés miatt gyorsabban deformálódik, lazul, lötyög, mint a bükk, a tölgy vagy az akác.

A legtöbb gyártó szinte bármilyen belsőépítészeti igényhez alkalmazkodva készíti el a korlátelemeket, karfákat, lépcsőfokokat. A tervezés mindig egyedi, amely helyszíni felmérés után, számítógéppel készül.


A csigalépcsők világítása, extra kiegészítői


Ha a csigalépcsőt gyakran használjuk, kérjünk a kivitelezőtől aktív hangcsillapítást, mely jelentősen csökkenti a lépcsők dübörgését. Arra is gondoljunk, hogy a lépcsőfokok csúszhatnak, ezért érdemes csúszásgátló csíkot ragasztani a fokok szélére.

A csigalépcső megvilágítható szpotokkal, de exkluzív kivitelben a kézfogó alja is világíthat ledek segítségével. Kérhetünk világítást a tartószerkezetre, ami a fokokat világítja meg.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK