Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Magastetők áttörései

Magastetők áttörései

Réti Roland / Klöber-Hpi Kft.
A magastető számos pontján szükséges a héjalás folytonosságának néhány cserépméretű megszakítása. Ez legtöbbször pontszerű átvezetések, kémények és tetőkibúvók formájában jelenik meg. A fokozott beázásveszély miatt ezen kényes helyek szigetelése különleges odafigyelést igényel.

Gázcsőadapter


A gázcsőadapterrel lehetővé válik a korszerű (turbós) gázkazánok égéstermékeinek kivezetése. Ezzel a megoldással bizonyos esetekben elkerülhető a kéménypillér építése.
A fenti tetőáttöréseknél különösen figyelni kell a tetőfólián történő átvezetésekre. Ez megoldható gumi fóliaharang beépítésével vagy a megfelelő öntapadós ragasztószalag alkalmazásával. Mindkét megoldással elejét vehetjük a beázásnak és a későbbi bosszúságoknak.

Tetőátvezetés


A tetőátvezetések kemény PVC-ből vagy a cserép saját anyagából készülhetnek, de az utóbbi megoldás jóval költségesebb.

A műanyag alapcserép elérhető szinte minden tetőfedő anyaghoz illeszthető kivitelben.
Az alapcserép és a felépítmény csuklós csatlakozása lehetővé teszi tetőhajlásszögtől függetlenül a függőleges kivezetést is.

A kémények átvezetésénél – a helyszínen készülő bádogos szerkezeten kívül – két megoldás közül választhatunk. Az egyik a tekercses kémény- és falszegély. Ez jellemzően alumíniumlemezből készül, 30 cm-es kiterített szélességgel és 5 m-es hosszban, amelynek hátoldalán teljes felületen öntapadós butilbevonat található. Ezzel a kényelmes megoldással minden szilárd felülethez (kéménytesthez, cseréphez) rögzíthetjük.


A kivitelezés egyszerű: először a kémény alatti lemezt kell méretre szabni. Ezt követi az oldalrészek elhelyezése és összekorcolása az alsó elemmel, majd a kémény feletti hózugelem elhelyezése és az oldalelemekkel való összedolgozása következik. Legvégül fel kell szerelni a felső falcsatlakozó profilt (ez szorítja a lemezt a kéménytesthez), és a felső éle mentén megfelelő tömítőanyaggal kitölteni.

A másik kéményszegélyezési mód az állítható kéményszegély felszerelése. Ez különböző (jellemzően alumínium-, cink- vagy acél-) lemezből készül és teleszkóposan állítható, csuklós elemekből áll össze, ami biztosítja a kéménytest méretéhez és a tetőfedés szögéhez történő igazítást.


Mindkét univerzális rendszer előnye, hogy akár házilagosan is kivitelezhető.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK