Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A medencék mérete és alakja

A medencék mérete és alakja

Az úszás és az aquafitnesz egyre népszerűbb. Azokhoz szól írásunk, akik megtehetik, hogy saját medencét építsenek ezen kedvteléseik gyakorlásához. Egy jól átgondolt terv alapján megépített medence nagy öröm, de ha a lehetőségeket és a körülményeket nem reálisan vesszük figyelembe, sokat bosszankodhatunk.
A medenceépítéshez legfontosabb a pénz: igényszinttől függően belekerülhet néhány százezertől akár tízmillió forintba is. Szükséges még a kertben vagy a házban egy megfelelő hely. A közös családi akarat is elengedhetetlen, mert a kész úszómedence, ha nem is mindennapi, de mindenképpen rendszeres karbantartási elfoglaltságot jelent a család valamelyik tagjának. Ha ezek a feltételek együtt vannak, új medencénk fárasztó utazás nélkül adja a gyerekeknek a vízbiztonságot és minden családtagnak a mindennapi felfrissülés örömét. Gyorsan a családi élet új színfoltjává válik.

Első lépésként a családi tanácsnak el kell döntenie, hogy a medence mekkora és milyen formájú legyen. A kérdések eldöntéséhez szakember véleményét érdemes kikérni, de néhány szemponttal nem árt előre megismerkedni.

A medence mérete


A medence méreteinek meghatározása mindenképpen kompromisszumos döntést kíván, hiszen a nagyobb méretek növelik a használati értéket, de a kivitelezés és fenntartás (építés, gépészet, vegyszerezés) költségeit is jelentősen emelik. A 8x4x1,4 m-es méretet tartják ideálisnak, hiszen 8 m hosszon, 1,4 méter mély vízben már jól lehet úszni. A 4 m-es szélesség pedig arányossá teszi a medencét, két személy egymás mellett kényelmesen tud úszni. Természetesen számtalan ok miatt ezektől a méretektől eltérhetünk. A kötött méretű, előregyártott vagy a darabokból szerelhető medencék eladási statisztikái is bizonyítják a medenceméretek változatosságát.

Azok, akik elsősorban pancsolni kívánnak, nyugodtan megelégedhetnek a 4–5 m körüli medencemérettel és az 1,2 m körüli vízmélységgel. Akik viszont úszni is akarnak, 6,5 m-nél rövidebb medencét nem érdemes építeniük. A költségek jelentős emelkedése miatt a 10–12 méternél hosszabb medence már célszerűtlennek tűnik. A medence szélessége általában a hosszúság fele körüli érték legyen, de a 3,5 métert mindenképpen haladja meg.

Sokakban él – nyilván a sportuszodák gyakorlatából – az a téveszme, hogy egy úszómedencében a vízmélység legalább két méter legyen. Lefelé terjeszkedni általában sokkal költségesebb, mint hosszirányban és cserébe legfeljebb a fejesugrás élményét kaphatja az építtető. Úszásra az 1,2 m vízmélység megfelelő, 1,4 m pedig már a mélyvíz érzetét kelti.
Egyes szülők azt vallják, a gyerekek miatt a sekély víz a kívánatos. Két dolog is szól ez ellen: a gyerekek gyorsan nőnek és ők gyorsabban tanulnak meg úszni a mélyebb vízben. Emiatt a 1,2 m-nél sekélyebb medence építését nem javasoljuk. Nyugodt ívű fejest már 1,4 m mély vízbe nyugodtan ugorhatunk, ugrókövet 1,65 m feletti vízmélységnél lehet alkalmazni, az 1 m magasra állított ugródeszka esetén viszont 3 m vízmélység szükséges.

A medence alakja


A medence alakjának meghatározása az egyik legizgalmasabb feladat. Ha nem díszmedencét szeretnénk, ajánlatos a funkcióknak jobban megfelelő formákat előnyben részesíteni. Az előre gyártott medencék általában meghatározott méretűek és alakúak, de a választék meglehetősen széles, így mindenki megtalálhatja a számára ideális megoldást. Az egyedi építésű medencék formája a tervező fantáziáján múlik.

Természetesen a medencének nem kell feltétlenül téglalap alakúnak lennie, bár nem véletlen, hogy a legtöbb ilyen formájúra épül. Az erősen vagy szeszélyesen ívelt falú medencék egyedi vízbevezetési, -elvezetési megoldásokat követelnek meg. Gondosan kell megválasztani a körülötte lévő burkolat típusát is. Igen szép, a környezettel jobban harmonizáló medence épülhet így, de általában drágábban, mint a szögletes változatban.

A leggyakoribb medence alakok:
  • szögletes (általában a betonmedencék ilyenek)
  • lekerekített sarkú szögletes (általában a kész műanyagmedencék)
  • egy oldalon körívvel lezárt (általában a betonmedencék)
  • római lépcsős (beton és műanyagmedencék)
  • ovális (beton és fémmedencék)
  • kétoldali római lépcsős (beton és műanyagmedencék)
  • vese alakú (betonmedencék)
  • kifli alakú (betonmedencék)
  • kör alakú (fémmedencék)
  • nyolcas alakú (fémmedencék)

A medence építésénél mérlegelni kell továbbá:

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK