Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A Mediterrán új betoncserép gyára Bólyon

A Mediterrán új betoncserép gyára Bólyon

Promóció
A Mediterrán egy újabb beruházás eredményeként Bólyon átadta a 1,5 milliárd forint értékű betoncserép-gyártó üzemét, amely 450 millió forintos uniós támogatással épült, 3500 m2-en. A Mediterrán új betoncscserép gyára Európa első olyan üzeme, amely a tömegtermelés mellett alkalmas az egyedi vevői igényeknek megfelelő kisszériás gyártásra is.
A Mediterrán bólyi betoncserép gyártó üzem 2012 márciusában kezdte meg működését. „A beruházás elsősorban technológiai fejlesztéseket jelent a gyártási folyamatainkban. Minden ponton számítógépes vezérléssel, érintőképernyők segítségével irányítjuk a termelést. Kizárólag a legkeményebb vídia szerszámokat használjuk, fejlesztettük a felületi bevonatainkat, illetve a különböző automatizmusok is  mind-mind tökéletesen azonos, kiváló minőségű végtermékeket eredményeznek.” – nyilatkozta Harmincz Péter, a Mediterrán Magyarország fejlesztésekkel foglalkozó igazgatója.

A hatékonyságot és az üzembiztonságot tartja a piaci verseny legfontosabb ismérvének a tulajdonos család tagja, Gódi Attila ügyvezető is. „Évente átlagosan 500 millió forintot fordítunk fejlesztésre. Ez a stratégia sokkal inkább sikerre vezetett bennünket, mint egy esetleges kivárás az építőipart kifejezetten sújtó váltságos időszakban. Piaci részesedésünk hazánkban évről-évre 3-5%-kal növekszik, és a külföldi terjeszkedésnek köszönhetően  exportpiacaink is növekednek. Büszkék vagyunk arra, hogy létszámunkat sikerült megőrizni az elmúlt 3 év során, bár a tetőcserép-piac a negyedére zsugorodott az utóbbi években.”

A Mediterrán Magyarország Kft. – a betoncserép szegmensben egyedüli beruházóként a kelet-európai régióban – az utóbbi tizenöt évben három gyárat is létesített. A technológiai piacvezető szerepnek tulajdonítják azt is, hogy az új, korszerű megoldások alkalmassá tették a gyárat a kisszériás gyártásra.

Innovatív megoldások jellemzik az új telephely energiafelhasználását, környezetkímélő megoldásait is. Fűtését jelentős részben a betonkötésnél keletkező hidratációs hővel váltják ki, így a csarnok hőigénye nem több mint 2-3 családi ház éves energiafelhasználása. Korszerűsödött a csomagolástechnika is, amely során a korábbi pántolásos technika helyett már speciálisan fóliázzák a raklapokat, ezzel jelentősen megnövelve a termékek állékonyságát, szállíthatóságát. Valamint megoldott a raklap nélküli csomagolás is, amely kiszállítási formát külföldön már előszeretettel igénylik, itthon még nem annyira elterjedt. Az üzem és a gyártósor kialakítása során figyelembe vették, hogy a majdani fejlesztéseket könnyűszerrel kapcsolhassák a jelenlegei megoldásokhoz.

A Mediterrán Magyarország Kft.-ről


A Mediterrán Magyarország Kft. az egyetlen 100%-os magyar, családi tulajdonban lévő építőipari nagyvállalat hazánkban. A Mészáros-család 1920 óra foglalkozik betoncserép-gyártással. Mára egy 6 milliárdos árbevételű vállalkozássá nőtte ki magát, amely három teljesen automatizált gyárban folytat termelést, és több mint évi 30 millió darab tetőcserepet értékesít. Tetőcserepeit 30 év garanciával biztosítja vásárlóinak. Magyarország mellett további 8 országban szolgálja ki ügyfeleit. Magyarországi piacrészesedése kb. 35-40%. Szlovákiában a piacvezető betoncserép-gyártó a Mediterrán.

További információk: www.mediterran.hu

Címkék: