Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A melegburkolatok beépítése és karbantartása

A melegburkolatok beépítése és karbantartása

Vajda Blandina
A burkolási megoldások problémái sok esetben beépítés után merülnek fel, az alapvető tulajdonságokat, a beépítés feltételeit, a szükséges előkészületeket, a lerakás menetét, a kész burkolat ápolásának és karbantartásának módját és anyagait illetően.

Műanyagpadlók ápolása


A kész burkolat akkor nyeri el és tartja meg igazi szépségét, ha megfelelően ápoljuk. A linóleum, egyes (vinilréteggel bevont) parafa burkolatok, a gumi, illetve PVC esetében háromféle tisztítási kategóriát különböztetünk meg: az alapkezelést, a karbantartó vagy napi tisztítást és a nagytakarítást. A használatbavétel előtt a kivitelező elvégzi a burkolat első takarítását, majd a felületre általában vízálló, önfényező emulziót hord fel. Az így kialakult film védi a burkolatot, és megkönnyíti a szennyeződés eltávolítását.

A gumiburkolat első tisztítása különösen fontos, mivel a gyártás során a lapok összetapadásának elkerülése érdekében olyan anyaggal vonják be őket, amitől az egyébként csúszásmentes burkolat csúszós lesz. Ezt a réteget feltétlenül el kell távolítani. A gumiburkolatok laza szennyeződéseit naponkénti nedves felmosással, az erősebb szennyeződéseket pedig vizes felmosással tisztítják a mosóvízbe adagolt univerzális emulzióval vagy szappannal. A szerek hatására még az erősen tapadó szennyeződés is feloldódik, amit a nedves törlés eltávolít. Száradás után a burkolat felületén finom filmréteg marad vissza. A makacs szennyeződéseket a gyártó által ajánlott vegyszeres tisztítással távolítsuk el. A foltok helyén a védőbevonatot pótolni kell.

Parketta ápolása


A parketta és a parafa burkolatok előírás szerinti hézagmentességét az utókezelés (lakkozás) biztosítja. A parkettát és a parafa burkolatot tilos felmosni, mert ezzel elveszíthetjük a teljes körű gyári garanciát. Csakis nedves ruhát használhatunk.  A parketta lakkozása után 2-3 hét elteltével lehet elkezdeni a felület ápolását. A port porszívóval vagy seprűvel, a szennyeződéseket nedves ruhával távolítsuk el. Tilos súrolószert használni! A lakóhelyiségekben kb. kéthavonta kell ápolószert alkalmazni, hogy a padlón mindig legyen egy leheletvékony viaszréteg. Az igénybevételtől függően

6-12 havonta mélytisztítás is végzendő a gyártó által ajánlott tisztítószerrel, majd a tiszta padlóra újra fel kell vinni az ápolószert. Fontos megemlíteni, hogy az idejében elvégzett utólakkozás az ápolás fontos része. Ma már olyan vizes oldószeres, környezetbarát lakkok és korszerű, egyszerűen használható gépek állnak rendelkezésre, amelyekkel a szakszerűen lefektetett és karbantartott faburkolatok sokáig megőrzik szépségüket.

Szőnyegpadló ápolása


Padlószőnyegnél fontos, hogy az egyes tekercseket, lapokat azonos gyártási iránnyal kell az aljzaton elhelyezni. A gyártási irányt a tekercs hátoldalán nyíl jelöli. Az elkészült burkolat védelméről gondoskodni kell (pl. fóliával), amíg meg nem történik az átadás előtti első finomtakarítás. A szőnyegpadló takarításának is több fázisa van. Hogy elkerüljük az anyag elszürkülését, minél gyakrabban porszívózzunk! Erre a kefés porszívó a legalkalmasabb.

A szőnyegre jutott foltszerű szennyező anyagokat a legjobb friss állapotban eltávolítani. Folttisztítás előtt ellenőrizni kell a szőnyeg nedvesség- és oldószer-állóságát. Ha a szőnyeg hátoldala érzékeny az oldószerre, vigyázni kell, hogy a szőnyeg ne nedvesedjen át, mert elszíneződhet. Ha nem ismerjük a szennyeződés fajtáját, először vizes tisztítással, majd samponnal próbálkozzunk, s csak ezután használjunk folyékony folttisztítót. Tisztázatlan esetekben csak szárazhabbal takarítsunk. A kókusz-, szizál- és jutaburkolatok tisztítását csakis szárazon szabad végezni. Az elszíneződést okozó folthoz a gyártó által kifejlesztett szert kell használni.

Alkalmi takarítást a járósávok területén végzünk. A felületre tisztítóport szórunk, erős kefével bedörzsöljük, majd kb. 4 óra múlva felporszívózzuk. Ha sampont használunk, akkor a bepermetezés, a bedörzsölés és a száradás után kell porszívózni. A szőnyegpadlók alaptakarítására akkor van szükség, ha a szőnyeg teljes felülete elszennyeződött, erre a samponozó vagy szóró-extraháló takarítógépek alkalmasak. Az alaptakarítás előtt mindig meg kell győződni a szőnyeg nedvességállóságáról a rögzítési mód és az aljzat figyelembevételével.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK