Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  A fürdőkád kiválasztás szempontjai

A fürdőkád kiválasztás szempontjai

Szép Házak
A kád vagy fürdőkád és a zuhanykabin a fürdőszoba nélkülözhetetlen tartozékai, bár eltérő anyaguk miatt nem sorolhatók a szorosabb értelemben vett szaniterekhez. A kádakat elsősorban alapanyaguk és formájuk szerint különböztetjük meg, alapvetően ez határozza meg használhatóságukat és árukat is.

Zománcozott kádak


Még mindig népszerűek az egy-két évtizede egyeduralkodónak számító zománcozott lemezkádak. Ezek 1,7-3,5 mm vastag acéllemezből készülnek, amelyet zománcréteggel vonnak be. Legfőbb előnyük az alacsony, 12-20 ezer forint közötti áruk, a könnyű kezelhetőségük és tisztíthatóságuk. (Az árak mindig a normál kivitelű, egyenes, előlap nélküli kivitelre vonatkoznak.)

A kádak zománca nagyon kemény és ellenálló, a legtöbb tisztítószer nyugodtan használható hozzájuk. Hátrányuk, hogy ha a zománc egyszer megsérül, lepattan, az alatta lévő acél azonnal rozsdásodni kezd, ami bizony nem higiénikus, de látványnak is elszomorító.
A zománcot igen magas hőfokon égetik rá a lemezre, ezért a több vállalkozó által is ajánlott zománcjavítás soha nem jelent az eredetivel egyező minőséget, tartósságot és színt.
Ugyancsak a hátrányok közé tartozik a csekély méret- és formaválaszték: a legtöbb gyártó kizárólag egyszerű formájú, egyenes kádat ajánl 120-170 cm közötti méretben, elő- vagy oldallap nélkül. Léteznek formatervezett, kapaszkodóval ellátott modellek is, ezek azonban már nem olcsók.

Van a piacon olyan gyártó is, amely ennél jóval nagyobb választékkal áll a vevők rendelkezésére, még sarokkád is szerepel a kínálatában. Ezeknek a modelleknek az ára viszont a legtöbb akrilkádét is meghaladja.

Acéllemez kád vásárlásánál a legfontosobb dolog, amire figyelni kell, a lemez vastagsága. A legolcsóbb típusok gyakran csak kb. 2 milliméter vastag lemezből készülnek, ami általában nem ad megfelelő szilárdságot. A 2,3 mm vastag lemez általában már megfelelő, a 3 mm feletti pedig már különlegesnek számít, ami nemcsak az árban, de az ilyen kádakra adott, általában a szokásosnál hosszabb garanciában is tükröződik.

Előfordul, hogy a használat során állandóan mozgó beépített kád pereme mellett a fuga megreped és kitágul, ennek következtében a zuhanyozás közben leszivárgó víz folyamatosan áztatja a kád alatti aljzatot és burkolatot, és persze rengeteg bosszúságot okoz.

Akril kádak


Ma már a lemezkádaknál népszerűbbek az úgynevezett akril kádak. Róluk fontos tudni, hogy hasonló küllemük ellenére anyagukban (és árukban is) különböznek, aminek a mindennapi használat során mutatkoznak meg a következményei.

Villeroy & Boch kád

Az akril vegyületek a műanyagok közé tartoznak, ezek egyik speciális csoportját használják a kádak alapanyagául. A legolcsóbb, 20-30 ezer forintba kerülő, sokszor "név nélküli" modellek nem is valódi akrilból, hanem egyszerű műanyagból készülnek, amelyek rosszul viselik a tisztítást, a használat pedig hamar nyomot hagy a felületükön. Ha valaki hasonló összeget szán kádra, jobban jár, ha inkább a hagyományos lemezkádak közül választ egy márkás darabot.

Igényességben a következő fokozatot az úgynevezett "kétrétegű" kádak képviselik. Ezeknél az alsó réteg sötét színű, olcsóbb műanyagból készül, amelynek tartó és merevítő szerepe is van. Erre kerül a vékony, 2-4 mm vastag külső akrilborítás. Minőségük meglehetősen eltérő lehet. Az ismeretlen gyártók esetében viszonylag nagy az esélye, hogy az akril elválik, esetleg lepattan az alsó rétegről, ami nyom nélkül utólag már nem javítható. A kétrétegű kádak általában 35-50 ezer forint közötti összegbe kerülnek, és könnyen felismerhetők, ha szegélyüknél megvizsgáljuk anyagukat.

A nagyobb, neves gyártók legtöbbje tömör akrilból készíti kádjait. Ezek nemcsak a hőtartásuk miatt a legjobbak, de felületük esetleges sérülése, karcolódása is viszonylag egyszerűen és gyorsan eltüntethető. Élettartamuk elég hosszú (előfordul a 10 év garancia is), így csillogó, sima felületük szépségét gondos kezeléssel sokáig élvezhetjük. Ezekből a kádakból igen nagy a méret- és formaválaszték, általában rendelhető hozzájuk előlap, kapaszkodó, fejtámla, és szinte minden gyártó többféle hidromasszázsrendszert is ajánl kádjaihoz.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK