Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Mire figyeljünk, ha nem akarunk görbe ajtókat?

Mire figyeljünk, ha nem akarunk görbe ajtókat?

Farkas Ági
A beltéri ajtók esetében az egyik legrégebbi és leggyakoribb vevőpanasz, hogy nem csukódik az ajtó, mert elgörbült. Nézzük meg, mi is ennek az oka!

A páratartalom hatása


Kevesen tudják, hogy még a beltéri ajtók is ki vannak téve a környezeti légállapot hatásainak. Tekintettel arra, hogy a beltéri ajtók zöme fából, illetve fa alapanyagból készül, ezért a levegőben lévő nedvesség minden esetben kölcsönhatásban áll az ajtóval. Ezért például, ha az ajtó egyik oldalán megnő a levegőben a páratartalom, akkor a fa nedvességet tud felvenni a levegőből, és ennek hatására tágul.

A gyártás során is fontos az ajtók megfelelő tárolása (Fotó: Jan Magyarország)

Ha az ajtó egyik oldali felülete tágul, a másik pedig nem, akkor ez vetemedést, illetve görbületet okoz. Ez az állapot teljesen normál körülmények között is kialakulhat a lakáson belül. Tipikus példája ennek a bejárati ajtó vagy a pince lejárati ajtaja. De kialakulhat ilyen terhelés kisméretű helyiségeknél is, ahol gyakori szellőztetéssel lehet számolni (ilyen például a WC).

A beltéri ajtók klímaosztályok szerint


Először is a vásárlás során meg kell győződnünk arról, hogy az áhított terméknek van-e légállapoti terhelésre minősítése. A beltéri használatra szánt ajtók normál esetben I. klímaosztályú minősítésűek. Ez megfelel 23 °C hőmérséklet mellett 30% vagy 18 °C hőmérséklet mellett 50% relatív nedvességű levegőnek.

Az épület tervezésekor ellenőrizni kell, hogy a helyiségek ajtóinak klimatikus terhelése ebbe a tartományba esik-e. Ha nem, akkor azokra a helyiségekre erősebb szerkezeti kivitelű ajtókat kell választani, amelyek a II. vagy III. klímaosztály előírásainak is megfelelnek. A minősített gyártók mindegyike rendelkezik ilyen minősítésű ajtókkal, amelyek külső megjelenésükben el sem térnek az alap ajtóktól. Ezek az ajtók megerősített keretszerkezetükkel és speciális felépítésükkel biztosítják a stabilitást.

Megfelelő légcsere


A lakás üzemszerű használatával, rendszeres légcserével is garantálhatjuk ajtóink vetemedésmentességét. Téves az a felfogás, hogy ha hosszabb időre nem lakjuk a lakásunkat (például egy nyaralót), akkor az ajtókat becsukott állapotban kell tartani, mert ez meggátolja a görbülést. Éppen ellenkezőleg, nyissunk ki minden ajtót, hogy a helyiségek közötti szabad légcserét ne akadályozzuk!

Szakszerű és jól időzített szerelés


Fontos odafigyelni a szakszerű szerelésre. A szerelés előtt pedig elegendő időt kell hagyni arra, hogy a falakban lévő nedvesség távozzon. A frissen vakolt, lezárt épületben a levegő páratartalma ugyanis a 70-80%-ot is elérheti, ami biztos görbüléshez vezet.

Kérjen ajánlatot ZENIT DOOR beltéri ajtókra az alábbi elérhetőségen:

ZENIT HOME
1013 Budapest, I., Döbrentei u. 21. 
Tel.: +36 30 501 7784
E-mail: shop@zenithome.hu
www.zenithome.hu
www.facebook.com/zenithome

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK