Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Nagy üvegfelületek az építészetben

Nagy üvegfelületek az építészetben

Johann Seper / Josko GmbH
A modern építkezés és felújítás nagy hangsúlyt fektet a nyitott terek kialakítására. Ehhez elengedhetetlen a nagyvonalúan méretezett üvegfelületek, különösen a látható keret nélküli üvegrendszerek alkalmazása.

Hogyan alakítsuk ki otthonunkat?


Életviteli szempontból fontos, hogy minél világosabb tereket alakítsunk ki otthonunkban. A külső környezettel való közvetlen kapcsolat egyik módja a nagy üvegfelületek kialakítása, amelyek nyíló vagy fix szerkezetűek lehetnek. A teljesüveg-rendszerek lenyűgözően vékony keretükkel tökéletesen illeszkednek a modern épületekbe. Az energiatakarékos napvédő üvegekkel és a forradalmian új, vékonyított alu-fa keretrendszer párosításával tökéletesen szolgálják a tervezők és az építkezni, felújítani vágyó családok álmait.


Modern építészet, innováció


Az innovatív részletek jellemzik a mai modern építészetet. Például a karcsúsított alu-fa keretek sorolása észrevehetetlen a speciális rejtett csavarkötés miatt. E nyílászárók rugalmasan tervezhetők egymás mellé, így sorolható üveg az üveggel, akár a sarkoknál is.
Az esztétikus megjelenés nemcsak az épületen kívül, hanem az épületen belül is érzékelhető, jelentősen emelve az enteriőrök minőségét. A vékony keretek külső oldala ellenálló alumíniumból készül, míg a belső, finoman megmunkált fakeret látványa az otthonosság kellemes érzetét kelti. Természetesen e rendszerek ablakoknál, terasz-, toló- és bejárati ajtóknál egyaránt alkalmazhatók.


Megfelelő hőszigetelés


A megfelelő hőszigetelés eléréséhez az üvegek vastagságát, bevonatát, távolságát, a távtartó anyagát és az üvegrétegek közé töltött gázt kell megfelelően kiválasztani.
Az üveg vastagsága és a rajta lévő bevonat az átengedett fény és az energia szempontjából is fontos. A jó bevonat télen benn, nyáron pedig kinn tartja a meleget. A távtartó határozza meg az üvegrétegek távolságát. Az üvegrétegek közé gázt (argon) töltenek. A távtartó anyaga minél jobb hőszigetelő (ún. meleg peremes), annál jobban meggátolja az üvegek átmelegedését vagy áthűlését. Az alumínium mellett egyre gyakoribb a nemesacél vagy a különböző műanyag alapú távtartók használata is.


Az üveg megválasztása


Az üveg optimális megválasztása is lényeges szempont. Ha az üvegrétegek közötti nemesgáz telítettsége túl kicsi, akkor a gáztöltés szinte haszontalan, ha pedig túl nagy, akkor aránytalanul vastag hőszigetelő üveget kapunk, és a szigetelési paraméterek sem javulnak számottevően. A különböző rétegű üvegeknek eltér a maximális mérete. Megfelelő üveg használatával akár 2,7x3,4 méternél nagyobb szerkezetek is elkészíthetők, tehát teljes üvegfalak is kivitelezhetők. A nagy ablakoknál általában nem gondolunk a biztonságra. Legfeljebb az merül fel, hogy mennyibe fog kerülni az üveg cseréje, ha kitörik. E szerkezeteknél minden esetben javasolt a biztonsági üvegek használata, mivel így elkerülhetők az üvegek törésekor a személyi sérülések.

A mindennapokban sokszor találkozunk biztonsági üvegekkel, csak nem mindig tudunk róla. Az autónk első szélvédője például biztosan VSG-üveg. Az üvegrétegek között egy vagy több fóliaréteg található, amelyek nem engedik az üveg szétesését és ily módon akadályozzák meg a sérülések keletkezését törésnél. Az autókban az oldalsó ablakok általában ESG-üvegek (edzett), amelyek balesetkor apró, gömbölyű darabokra törnek szét, így sokkal kevésbé okoznak sérüléseket. A biztonsági üvegek használata magánlakásnál nem előírás, de javasolt a biztonsági üveg beépítése. Általában a parapet nélküli vagy az alacsony parapetű szerkezeteknél érdemes mindenképpen megfontolni ezek használatát.
A megfelelő árnyékolásra fokozottan gondot kell fordítani nagy üvegfelületeknél. Nemcsak a bejutó fény mennyiségét szabályozhatjuk árnyékolással, de spórolhatunk is vele.Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK