Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Padlószőnyeg kiválasztása

Padlószőnyeg kiválasztása

Sámathy Tamás
A padlószőnyeg vagy szőnyegpadló ma már a parketta és a parafa méltó párja. A padlószőnyeg meleg hatású, jó hő- és hangszigetelő, tompítja a lépészajt.

A padlószőnyeg előnyei


A melegburkolatok közül a padlószőnyeg adja a lábnak a legpuhább érzetet. Meleg hatású, összefüggő felületet képez, puha, csendes járást biztosít. Jó hő- és hangszigetelő, tompítja a lépészajt, gazdag színvilágával hozzásegít a változatos enteriőr megteremtéséhez. Homogén felületével nyugalmat áraszt. Nagyvonalú hatást érhetünk el, ha a lakás összefüggő helyiségeit azonos módon és azonos mintázatú padlószőnyeggel fedjük. A nagy felületen való jelenlét erőteljesen meghatározza a lakás karakterét, alaphangulatát.

Forrás: TTL

A padlószőnyeg hátrányai


Ellene szól, hogy az olcsóbb változatok tűzveszélyesek, és az allergiára hajlamos, légúti megbetegedésekben szenvedő lakóknál a szálak közt megbúvó porszemcsék, pollenek, poratkák gondot okozhatnak. Ez a veszély a legújabb, minőségi gyártmányok és a korszerű takarítógépek alkalmazásával megszűnt.

Választék


Már léteznek kopásálló, éghetetlen, antisztatikus, szennyeződéstaszító bevonattal ellátott, elemenként cserélhető típusok is, jóllehet ezek inkább csak irodákba valók, ugyanis áruk a parkettákéval vetekszik.

Mintaválasztáskor ajánlatos figyelembe venni bútoraink és egyéb lakberendezési tárgyaink stílusát és az összehangolandó színeket. Kis lakásban a nagy mintás padlószőnyeg tovább kicsinyíti a teret, elnyomja a berendezést.

A diszkrét színű, jó minőségű padlószőnyeg sötét bútorokkal méltóságteljessé teszi a hálószobát. Szőnyegpadlót egyébként is inkább a hálószobába, a gyermekszobába érdemes letenni. Ez utóbbi helyen azért is célszerű, mert jobb érzés a kicsinek csúszni, mászni rajta és nem botlik el a szőnyeg felkunkorodó szélében.

A modern szőnyegpadlók tulajdonságai


Gyártási technológiáját tekintve megkülönböztetjük egymástól a filcelt, hurkolt buklét, illetve a vágott velúrt. A filcelt a legteherbíróbb, ezért az erősen igénybe vett helyiségekben ajánlatos lefektetni. A hurkolt szintén eléggé tartós s ugyanakkor rusztikus, keményebb hatású, vagyis a nappaliban érdemes felhasználni. A velúr amellett, hogy szintén strapabíró, elegáns felületű és az előbbieknél puhább hatású szőnyeg.

Forrás: TTL

A csúcsnyírt (sroll) termékek váltakozó szálmagasságú, speciálisan nyírt és felületkezelt szőnyegek, nem olyan kemények, mint a buklék, de nem is olyan puhák, mint a velúrok. A csúcsnyírt padlószőnyeget a szakemberek főként hálószobai használatra javasolják, mert szálai a túl gyakori használat során lelapulhatnak.

A szálak nyersanyaga leggyakrabban polipropilén és poliamid, de gyártanak gyapjúfelületű szőnyegpadlót is. Az egyedi tervezésű, de gépi szövésű darabok exkluzív helyekre készülnek. A gyapjúfelület kellemesebb komfortérzetet nyújt, ám nagyon érzékeny, nehéz tisztán tartani. A polipropilén és poliamid tisztítása könnyebb; az előbbi kevésbé hajlamos az elektrosztatikus feltöltődésre, azonban könnyen lelapul, az utóbbi rugalmasságánál fogva jól elviseli a görgős szék terhelését is.

Az élettartam-növelő, az úgynevezett scotchgard-bevonattal ellátott termékek drágábbak a többinél, de a bevonat tartósan védi a szőnyeg színét, mintázatát, ellenállóvá teszi a szennyeződésekkel szemben, könnyebb a tisztítás, a tisztántartás. A szagtalan bevonat nem tartalmaz mérgező vegyszereket, nem bocsát ki káros gázokat.

Ragasztani vagy sem?


A padlószőnyegeket többfajta hordozóalappal gyártják. Mintázatától és minőségétől függően különböző vastagságban, gumi-, hab-, gélhab, jutavászon, szövött alátéttel készülhetnek. A gumi puhább járást biztosít, a jutavásznas azonban tartósabb és padlófűtéshez is alkalmazható. A habalátéteseknél a födém hangszigetelésének úsztatóréteg megspórolható.

A padlószőnyegek 3, 4, 5 méter szélességben kaphatók, de kívánság szerint méretre is szabják. Lerakásuk, fajtájuktól függően, teljes felületükön vagy csupán a széleiken ragasztva, illetve ragasztás nélkül, feszítve történhet.

Előfordulhat, hogy a burkolat ráncosodik, a bútorok mozgatásától felgyűrődik, hullámosodik, mert az anyagot nem hagyták kiterítve kisimulni néhány napig, esetleg idő- és anyagtakarékosságból nem ragasztották le a teljes felületén, netán túl sok vagy nem a gyártó által meghatározott ragasztót használtak. Ha a nem megfelelő ragasztó a szőnyeg hordozóalapjának anyagaival kémiai reakcióba lép, egészségre ártalmas gázok is felszabadulhatnak.

A teljes leragasztás körülményes művelet, bízzuk szakemberre, válasszunk inkább vizes bázisú ragasztót! Ultratex alapú szőnyegeknél 5 cm széles tépőzárral történhet a lerakás. A tépőzárat több vonalon erősen a padlóhoz ragasztják, majd határozott mozdulatokkal ráhelyezik a szőnyeget. A jutahátú szőnyeg öreg parkettára és kerámiára is fektethető.

A legegyszerűbb lerakásnál a kigördített, pihentetett, kisimított, formára vágott szőnyeget csak a szélein rögzítik. A filchát olyan vastaggá és erőssé teszi a szőnyegeket, hogy nem gyűrődnek, 20 négyzetméterig nem is érdemes leragasztani. A habhátú szőnyeg még betonon is puha, süppedős érzetet nyújt, de ragasztani kell, mert mozgás közben lemorzsolódhat a habalap.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK