Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Palatetők felújítása

Palatetők felújítása

Tipold Tamás
A múlt század magyar településeinek egyik leggyakrabban alkalmazott tetőfedő anyaga az Eternit síkpala volt. A század kezdetén forradalmian új, modern termék számos technikai és technológiai előnyének köszönhetően rendkívül népszerűvé vált. Később a szocializmus építőanyag-ellátásának sajátosságai is segítették további elterjedését.

Új tetőfedés a palatető megbontása nélkül


Az öreg, néha száz évet is megélt palatetők javításának vagy cseréjének egyre sürgetőbb igénye új problémákat vet fel. A teljes csere a jelenlegi munka- és környezetvédelmi előírások betartásával egyáltalán nem egyszerű, sőt rendkívül költséges. A veszélyes anyagnak számító pala szakszerű bontása, szállítása és elhelyezése magánerős építkezéseken – megfelelő ellenőrzés és támogatások nélkül – csak papíron létező álom.

Jelenleg az egyetlen megfelelő és a jogszabályokat sem sértő módszernek az tűnik, ha meghagyjuk és valamilyen formában felújítjuk a régi palafedést. Ha nem bolygatjuk, nem mozgatjuk a régi palát, az azbesztszálak nem szakadnak fel, és nem kerülnek a levegőbe. Ezért minden olyan megoldás szóba jöhet, amely a régi fedés "beállt" felületét nem bontja meg, ugyanakkor helyreállítja a vízzárását. Ha a régi palafedésre léceket rögzítünk, elvileg bármilyen tetőfedő anyagot használhatnánk. De az eredeti ácsszerkezet teherbírásával is számolni kell.


A felújítás során a legfontosabb kérdés a gerendázat állapota, amihez mindenképpen vegyük igénybe statikus segítségét! Mivel a régi, gyakran meggyengült tetőszerkezeten fennmarad a palafedés, második héjalásnak csak olyan könnyű anyag jöhet szóba, amely alig jelent többletterhet. Másodlagos, de igen fontos szempont, hogy esztétikailag is megfelelő, szép tetőfelületet hozhassunk létre.

Felsorolunk néhány szóba jöhető megoldást a felújításra:

Bitumenes lemez


A legegyszerűbb, ha a régi palatetőt speciális bitumenes lemezzel vonjuk be. Az öreg pala felületét ilyenkor egy ún. kellősítő anyaggal kell bekenni. Az előkészített felületre már megfelelően tapad az erre a célra gyártott bitumenes lemez. Ez az egyik legkedvezőbb árú, elfogadható megoldás. Ha a bitumenes fedést szakember végzi, az évtizedekre megoldja a vízzárás problémáját. A módszer legnagyobb hátránya, hogy a tető teljesen sík, túl homogén lesz. A kissé "iparinak" tűnő látványt valamelyest javítja, ha a bitumenes lemezt mintázat, általában cserép- vagy zsindelyfedést imitáló sötétebb csíkok, hullámok tarkítják.


Bitumenes hullámlemez


A rendkívül könnyű és megfelelően vízzáró, színes bitumenes hullámlemezek a legolcsóbb tetőfedő anyagok, de a tűzvédelem miatt családi házak felújítására nem alkalmasak, gazdasági épületeken azonban ez a legjobb megoldás.

Zsindelyfedés


A régi palatetők könnyű zsindelyfedéssel is boríthatók. Ez az egyetlen hagyományos technológia, amely palatetők felújítására is megfelel. A gerendák felett futó léceket először OSB-lapokkal borítják, általában nútféderes lemezzel, amely kötésben fektetve javítja a szerkezet merevségét is. Erre a háncslemez felületre már bármilyen zsindelytípus nyugodtan rakható. A zsindelyes felújítás szép és igen tartós. A biztonságos és esztétikus megoldások közül ez a legolcsóbb. A rendszer hátránya a fedés többletterhe. Bár a szerkezet szilárdságát a nútféderes OSB-felület javítja, a súlya (20-25 kg/m2) sok öreg ácsszerkezet számára kockázatos lehet.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK