Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Palatetők felújítása

Palatetők felújítása

Tipold Tamás
A múlt század magyar településeinek egyik leggyakrabban alkalmazott tetőfedő anyaga az Eternit síkpala volt. A század kezdetén forradalmian új, modern termék számos technikai és technológiai előnyének köszönhetően rendkívül népszerűvé vált. Később a szocializmus építőanyag-ellátásának sajátosságai is segítették további elterjedését.

Fémlemez fedés


A fémlemez fedéseket könnyű súly és kiváló vízzárás jellemzi. Az általában színes festékkel, műanyaggal vagy különféle őrleményekkel bevont profilos fémlemezek is kellemes látványt nyújtanak.

A palatetők felújítására szánt változataik három típusba sorolhatók:

1. A profilos (általában trapéz) lemezeket elsősorban ipari felhasználásra gyártják, de a fedés keresztirányban tagolatlan, kifejezetten ipari formavilágot idéz, idegen a családi házak hagyományaitól. Ugyanakkor ez a legolcsóbb. Gazdasági épületekre a tűzvédelmi szempontok miatt is nyugodtan ajánlható.

2. A cserepes lemez már kifejezetten családi házakra készül. Megőrzi a fémlemez fedések technológiai előnyeit, és keresztirányú, cserepeket imitáló tagolásával jól illeszkedik a lakóépületek szokásos homlokzatához. Könnyű és kiváló vízzárású, plasztikus hatású, színes tetőfelület hozható létre belőle. Az ára is kedvező, csak 30-40%-kal drágább az ipari lemezeknél. Hátránya, hogy a felület fémlemezként öregszik. A sima festék- és műanyag bevonat homogén módon fakul, a lefolyó csapadék okozta foltok mintázata eléggé furcsán hat egy családi házon.


3. A sima festék- és műanyag bevonatokkal szemben a különféle granulátumokkal borított fémlemezek már nemcsak formájukkal és színükkel, hanem felületük struktúrájával is tökéletesen utánozzák a kerámia- és betoncserepeket.
Ezek olyan tetőkön is megtévesztésig hű cserépfedést mutatnak, ahol ezek a hagyományos anyagok szóba sem jöhetnek a súlyuk miatt. Egyesítik magukban a fémlemez előnyeit a cserép hagyományos esztétikumával, így ajánlhatók palatetők felújítására. Ez a lemez költséges, az alap-anyag az ajánlott fémlemez fedések közül a legdrágább. Ehhez hasonló áron már az ún. kompozitcserép is kapható.

Kompozit cserép


A palatetők felújításának új alapanyaga a piac legérdekesebb új fejlesztése, a kompozit cserép. A rendkívül könnyű és tartós anyag kívülről szinte megkülönböztethetetlen a hagyományos kerámia- és betoncseréptől. Az 5-6 mm vastagságú, rendkívül ellenálló lemezekből készült héjalás csak 5 kg/m2 súlyú, ezért különösen alkalmas régi palatetők felújítására. A kompozit (speciális, műanyagszerű) alapanyag kiváló hő- és hangszigetelő, könnyen vágható, nem korrodál, és önmagában is teherbíró. Legnagyobb hátránya a különleges technológia magas ára, bár az ajánlott megoldások közül ez a legjobb, a legtartósabb.

Árak


Mint a fenti ismertetésből kitűnik, a palatetők (bontás nélküli) felújításához a még elfogadhatótól a legjobb módszerekig minden szükséges megoldás és anyag a magyar tetőfedők rendelkezésére áll.

Sajnos a minőségi különbségek az árakban is jól érzékelhetők. De valamennyi típus ára (a legolcsóbb és a legjobb is) 2 és 5 ezer Ft/m2 között van. Jóval kedvezőbb a kép, ha ebből levonjuk a ma már szabályellenesnek minősülő hagyományos palabontás és a szállítás minimálisan 2-3 ezer Ft/m2-es költségét.

Azokat az új – a tízezret is elérő költségű, és gyakorlatilag betarthatatlan – európai előírásokat ne is vizsgáljuk, amelyek az azbeszttartalmú építőanyagokból készült szerkezetek bontására vonatkoznak. Azt mindenesetre észre kell vennünk, hogy egyelőre a modern, könnyű anyagokkal végzett, szakszerű felújításoknak nem lesz elfogadható alternatívájuk.

Címkék: 
KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK