Építkezés / felújítás
Építkezés / felújítás  »  Építkezési tanácsok  »  Pellet kandalló

Pellet kandalló

Szabó Zsolt / Pelcom Hungary Kft.
A pellet kandalló vagy a hasábfa kandalló a fűtési költséget is csökkentheti, ha azt megfelelően átgondoltan helyezik el, mivel a pellet kandalló segítségével a fűtési szezon átmeneti időszaka teljes mértékben áthidalható.
A belsőépítészet fejlődésének és a széles piaci választéknak köszönhetően látványos tereket és impozáns kialakítású lakóhelyiségeket álmodhatunk magunknak. Ma már a hangulatos nappali elengedhetetlen tartozéka a kandalló.

A kandallógyártók termékei a design és a hatékonyság terén – alkalmazkodva a modern stílusirányzatokhoz – a mai kor igényeinek maximálisan megfelelnek. A változatos formavilágú, széles szín- és anyagválasztékú, modern kandallók bármilyen stílusú belső térbe jól illeszkednek. A megjelenésen túl lényeges a funkcionalitás is.

Egy jól átgondolt és megfelelően elhelyezett hasábfa- vagy pellet kandalló a fűtési költséget is csökkenthető, mivel a fűtési szezon átmeneti időszaka teljes mértékben áthidalható. Különösen igaz ez a nappaliban elhelyezett, önállóan álló, légfűtéses kandallókra. Ezek a készülékek gyorsan és egyszerűen telepíthetők, és könnyen áthelyezhetők.


Egyes gyártók a speciális hőtároló kő- és kerámiaburkolatos kandallókkal hasonló hatást érnek el, mint a hagyományos, épített cserépkályhákkal. A gondosan megtervezett, hatékony égőtér révén a kisméretű, kompakt kivitelű kandallók jó hatásfokkal működnek.

Azoknak, akik kedvelik a hasábfával történő foglalatoskodást, van fatároló helyiségük és kellő szabadidejük, javasolt a hasábfa-tüzelésű kandalló. Az aktívabb életvitelt folytatóknak, akik kevesebb időt töltenek otthon vagy csak tisztább, kényelmesebb fűtési megoldást szeretnének, ideális a pelletkandalló. E készülékek szobatermosztáttal vagy mobiltelefonnal távolról is vezérelhetők, programozhatók.

A modern kandalló használata – akár hasábfa-, akár pellettüzelésű – környezettudatos gondolkodást feltételez. A készülékek károsanyag-kibocsátása lényegesen kisebb, mint a régi típusú, hagyományos cserépkályháké vagy a vegyes tüzelésű kazánoké. 

Energiaszegény világunkban egyre népszerűbbek a passzív- vagy alacsony energiaigényű házak. Az ilyen típusú épületek energiaszükséglete annyira alacsony, hogy gyakran nincs szükség egyéb fűtési megoldásra, elegendő egy központilag elhelyezett, kifejezetten paszszívházak fűtésére tervezett kandalló.

Bizonyos készülékek önállóan szabályozzák az égéshez szükséges levegő mennyiségét, hosszabb ideig megőrzik a parazsat. Így nincs szükség folyamatos felügyeletre, elegendő csak a fautánpótlásról gondoskodni. Ezzel a műszaki megoldással akár 50%-os tűzifa-megtakarítás is elérhető.

Ha tiszta nappalit és koszmentes fűtést szeretnénk, a legjobb megoldás a kompakt szobai kandalló. Hamutartálya kényelmesen üríthető, a kandalló alá helyezett üveglap pedig felfogja az esetlegesen kihulló hamut és parazsat, amelyről az könnyen feltakarítható. Számos szakemberben megfogalmazódott már a gondolat, hogy a hagyományos fafűtés és a fapellet alkalmazása modern korunkban nem jelent-e visszalépést? Bebizonyosodott, hogy éppen ellenkezőleg, a kézenfekvő, természetes anyagok tudatos felhasználása energia- és költségkímélő.


Címkék: